```
jueves, 25 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Tallers i desfilades, últims recursos del gremi faller contra la seua extinció

Oferir a alts executius tallers de com fer falles com a teràpia antiestrés o llogar les seues naus per a desfilades de moda o activitats empresarials són els últims recursos del gremi d’artistes fallers valencians per a promocionar la seua activitat i evitar la seua extinció.
Encara que aquestes alternatives tampoc els reporten grans beneficis econòmics, permeten donar projecció internacional al treball del sector i promocionar un treball que no es dedica exclusivament a la creació de monuments fallers, segons explica a EFE el secretari general del gremi, Ximo Esteve.

El passat mes de gener, uns 750 empresaris anglesos, nord-americans, alemanys i danesos, entre altres nacionalitats, s’enfundaven el mico blanc de paper, màscara i guants per a realitzar les tasques de pintura, modelatge i gratat de suro a les quals s’enfronten dia a dia els artistes fallers.
Les instal·lacions artesanes, situades en el barri valencià de Benicalap, porten ja tres anys realitzant aquesta experiència d’agrupar dues o tres hores a empresaris d’una multinacional per a crear falles però fins al moment cap ha tingut la magnitud d’aquesta última.
Esteve destaca que les naus industrials on els artesans donen vida a la sàtira fallera també s’han llogat per a realitzar desfilades de moda o esdeveniments empresarials.

A més, els artistes fallers han participat en la construcció d’escenografies per a pel·lícules nord-americanes o per a parcs temàtics com Terra Mítica, Port Aventura i Disneyland, així com el disseny de carrosses, expositors i decoracions.
“El que és clar és que les falles ja no donen menjar”, adverteix Esteve, que també explica que els tallers per a empreses i la nau que lloguen actuen com a “esquer” per a captar clients dels altres serveis que ofereixen com a artesans i perquè la gent vaja a conéixer la Ciutat de l’Artista Faller.

“El principal problema és que la ‘ciutat fallera’ no la coneix ningú. A nosaltres ens veuen en Falles, però la resta de l’any no saben ni on vivim ni molt menys on treballem”, assegura el portaveu del Gremi.
L’espill en el qual Benicalap vol reflectir-se és la ciutat italiana de Viareggio, famosa pels seus carnestoltes i també pel gremi d’artesans que realitzen les seues carrosses i que, segons Esteve, “trauen molts diners” amb visites pagades als seus tallers, en els quals ensenyen als visitants com treballen i duen a terme les seues activitats.

Aquesta idea de fer visitable la Ciutat de l’Artista Faller se sustenta també en la presència del Museu, propietat del gremi i que s’inclou en activitats turístiques com el “Falles Tour”.
La Fundació Turisme València explica que es tracta d’una visita guiada disponible durant tot l’any en la qual mostren llocs representatius del fenomen faller, com són el mateix museu, el carrer de la Pau o la plaça de l’Ajuntament.
No obstant això, no inclouen els tallers on es realitzen els monuments fallers entre els punts a visitar, encara que sí que recomanen als integrants del tour la realització de les seues activitats.
Ximo Esteve, amb quatre dècades de trajectòria a l’esquena, afirma que els artistes fallers no tanquen “per vergonya”, ja que estan “arruïnats” hagut de, entre altres aspectes, a l’augment de la competència.

“Ha entrat moltíssima gent que no sabia on caure morta i sabia gratar una mica de suro, així que s’ha posat a fer falles”, comenta.
Assegura que els manté el seu “esperit de combat” i que no saben fer una altra cosa i els agrada. Si fora pels resultats econòmics, “ja hauríem tancat tots”, alerta.
Desconeix si aquestes activitats de promoció seran la solució, però de moment ja han notat un lleuger augment de les trucades per a realitzar comandes des que les han engegat.
“Hem de moure’ns, no tenim una gran capacitat econòmica com a gremi per a fer grans campanyes publicitàries però ja hem estat vint anys plorant i no serveix”, lamenta.

Últimas noticias

Contenido relacionado