VerdsEquo demana el tancament definitiu de Cofrents en 2021

PublicitatAcadèmia Valenciana de la Llengua  

La Taula de País de VerdsEquo del País Valencià, reunida aquest dissabte a la ciutat de València, ha aprovat una resolució política en la qual demana el tancament definitiu de la central nuclear de Cofrents l’any 2021, any en el qual expira l’actual pròrroga de la llicència de funcionament, i iniciar el seu desmantellament. Així també, sol·liciten l’establiment d’un calendari de tancament progressiu i definitiu de la resta de centrals nuclears de l’Estat.
Al mateix temps, la formació ecologista exigeix l’aposta per les energies renovables i netes, reemplaçant l’actual legislació que suposa un fre per a aquestes, per una nova normativa que impulse l’imprescindible canvi de model energètic cap a un basat en les energies renovables.

Per VerdsEquo, el fet que la planta de Cofrents haja hagut de ser paralitzada de nou per problemes tècnics, només un mes després d’haver estat parada més de 75 dies per una avaria en el sistema de refrigeració, “evidencia el risc que suposa mantenir-la en funcionament més enllà del 2021, donat l’historial d’incidents que acumula”.
En aquest sentit, la formació ecologista recorda que Les Corts Valencianes són l’únic parlament de l’Estat a aprovar el tancament definitiu d’una central nuclear. “Cofrents és una de les centrals que més incidents ha tingut de tot l’Estat. Dissenyada en la dècada dels 60, compta amb el mateix model de reactor, BWR, de la central nuclear japonesa de Fukushima, l’obsolescència de la qual i riscos han quedat tristament acreditats per a la història”.

PublicitatTroballengua  

“A això cal sumar la ingent quantitat de residus perillosos i tòxics que genera cada any. Residus que contenen 2.000 vegades la radioactivitat del combustible original, i que comporten un alt risc de contaminació radioactiva persistent en cas d’accidents com els ocorreguts en les centrals de Harrisburg, Txernòbil o Fukushima. Tenim una responsabilitat envers les generacions futures, que ens exigeix paralitzar la producció de més residus nuclears, actius durant milers d’anys, i reduir un perillós i injust llegat que hauran de gestionar”.

“L’energia nuclear suposa un fre per a la implantació i el desenvolupament de les energies renovables, malgrat que són fonts energètiques segures socialment i ambientalment, contribueixen de manera directa a l’autosuficiència energètica, i generen més llocs de treball per unitat energètica produïda que la nuclear. Igualment, hi ha estudis que permeten sostenir que les energies renovables netes són les que més eficaçment redueixen les emissions de gasos d’efecte hivernacle causants del canvi climàtic, i són la millor opció, juntament amb l’estalvi i l’eficient energètica, per lluitar contra el mateix”, han conclòs des de VerdsEquo.

PublicitatDesdejuna amb Actualitat Valenciana