sábado, 20 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Xiva neteja els dipòsits però no localitza el focus de la legionel·la

Sis afectats i dos d’ells hospitalitzats per legionel·la en una urbanització de Xiva han fet saltar l’alarma entre els veïns, que confessen estar «farts» davant la falta d’una solució definitiva al problema del subministrament d’aigua que porten patint «durant més d’any i mig». L’alcalde de Xiva, Emilio Morales, assegura que «encara no s’ha identificat l’origen del brot, però Salut Pública ha decidit actuar sobre l’aigua ara com ara». Avui des de les vuit del matí els veïns ja disposen d’aigua però segueix sense ser potable.

El departament de Sanitat Ambiental del centre de Salut pública de Manises va treballar durant tot el dia d’ahir per a solucionar el problema. Es va dur a terme el buidatge del dipòsit per a clorar-lo i realitzar la neteja. Després van tornar a omplir-ho per a distribuir l’aigua tractada per les canonades i desinfectar tots els conductes. A partir d’ara tenen previst realitzar mesuraments i proves diàries per a controlar que el nivell de clor estiga com correspon. Així mateix, s’han traslladat als veïns recomanacions com deixar córrer l’aigua durant 5 minuts o netejar els difusors d’aixetes i dutxes amb antical i submergir-los en lleixiu durant 30 minuts per a prevenir.
Els veïns estan preocupats. «Encara que netegen no ens garanteixen estar fóra de perill, tota la zona estem en risc; som més de 3.200 parcel·les i no hi ha clavegueram, són pous cecs que no filtren», assegura la presidenta de l’Associació de Veïns, Carmen López, qui insisteix que «no poden ocultar el problema com l’estan fent; estem pagant rebuts per aigua potable que no ens arriba. És increïble que no ho solucionen, estem parlant de la salut de moltes persones». La població es triplica a l’estiu a Xiva i la meitat viu en les urbanitzacions. «Ens hem dirigit a l’alcalde perquè prenga cartes en l’assumpte, però no informen i des de l’associació estem advertint a molts estiuejants que arriben a les seues cases sense saber d’aquest problema», assegura López.

La infecció per legionel·la presenta símptomes que es poden confondre amb els de la grip i pot remetre en tres o quatre dies. Tal com explica Viviana Elisabeth, metge de capçalera de Calicanto que va tractar a tres dels sis afectats, «si no es complica, és com una grip, però si s’agreuja, ha de ser tractada immediatament en l’hospital. Allí amb una analítica es pot determinar la causa, per açò pot ser que hi haja hagut més afectats per aqueix brot de legionel·la però no es pot comprovar».

«Salut Pública fa mesos que va confirmar que el nivell de concentració de nitrats en l’aigua estava per sobre de l’establit en la legislació sanitària, per la qual cosa es va declarar l’aigua no apta per al consum humà en aquestes urbanitzacions, però sí per a qualsevol altre ús, creient que així podien evitar alguna cosa com el que està ocorrent», denuncia el regidor del partit de les urbanitzacions, Alternativa de disseminats i urbanitzacions de Xiva, ADUC, Manuel Verdeguer, qui al mateix temps ratlla d’«incultes», tant a l’ajuntament de la localitat com a Sanitat per desconéixer que «aquest bacteri s’agafa per respirar vapor d’aigua contaminat i afecta els pulmons, pot provenir del reg, de l’evaporació per la calor, de dutxes calentes com les de les piscines. A més, no es transmet d’unes persones a unes altres», explica.

Abans d’aquest brot de legionel·la en Calicanto ja patien una lluita per la neteja i el servei potable de l’aigua en les urbanitzacions de la zona. El regidor de ADUC, Verdeguer, assegura que «en tots els plens he reiterat que necessitem una solució per a l’aigua, exigim que l’alcalde complisca el contracte, que subministren aigua potable, ara han d’assumir responsabilitats, és un problema molt greu que afecta moltes persones».

Els dipòsits d’acumulació d’aigua que proveeixen instal·lacions comunitàries tenen una gran probabilitat de convertir-se en focus de proliferació de bacteris. Per açò la neteja d’aquests dipòsits és necessària i es recomana almenys una vegada a l’any.

Últimas noticias

Contenido relacionado