La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha agilitat la gestió dels 13,5 milions de l’Impost sobre la Renda per a les Persones Físiques (IRPF) de 2017 per a finalitats socials que l’Estat ha assignat a la Comunitat Valenciana, perquè 120 entitats del tercer sector puguen cobrar per endavant el cent per cent de les ajudes, amb la finalitat d’evitar “un gran perjudici a l’execució de 340 programes dirigits a la població més vulnerable”, segons ha indicat la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra.
El Consell, ha explicat, va haver d’aprovar un Decret Llei de manera “urgent”, després de la “lentíssima gestió” del govern d’Espanya a acomplir a una sentència del Tribunal Constitucional que qüestionava el repartiment autonòmic dels fons del 0,7 per cent de l’IRPF per a finalitats socials, la qual cosa havia generat “una enorme angoixa” entre les entitats del tercer sector, que en la seua majoria treballen amb “persones en situació de gran vulnerabilitat”.
Així, ha criticat la “indolència i laxitud o la falta de gestió i de previsió en l’acció política del Govern espanyol”, que va tardar més de quatre mesos a convocar a les autonomies per a acordar un nou sistema de repartiment d’aquests fons, amb conseqüències directes sobre persones i col·lectius, enfront de la “diligència i esforç” del Consell a solucionar i facilitar les gestions per a donar una resposta al tercer sector i que els fons els arriben “pel bé de les persones beneficiàries”.
Des de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, s’ha considerat aquest assumpte com “una prioritat política de primer nivell” i, per açò, ha liderat les negociacions per a aconseguir la gestió d’aquestes subvencions, “donant-li la màxima importància i fent un esforç extraordinari per al manteniment de l’atenció a les persones beneficiàries dels programes finançats a través de l’IRPF”.
Des del Govern valencià, ha explicat Mónica Oltra, s’ha treballat amb previsió perquè les entitats que desenvolupen programes dirigits a la població més vulnerable “no patisquen el retard del Govern central a donar resposta a la nova situació de repartiment” i puguen cobrar per endavant el cent per cent de les ajudes, i d’aquesta forma, evitar “un gran perjudici a l’execució dels referits programes, que no rebrien el finançament que necessiten”.
Decrete Llei
Per això, el Consell va aprovar el passat 8 de setembre el Decret Llei 4/2017, pel qual es modifica la Llei 14/2016, de 30 de desembre, de Pressupostos de la Generalitat per a 2017, que va ser ratificat dimecres passat per Les Corts i que dóna “la millor solució, la més ràpida i la que més pal·lie l’angoixa actual d’aquestes entitats que, sense aquest decret-llei, veurien molt dificultada la seua acció social”.
Per motius d’urgència i necessitat, ha justificat Mónica Oltra, calia modificar l’article 44 de la Llei de Pressupostos de la Generalitat per a 2017 per a incloure el supòsit d’igualar el règim de lliurament de la subvenció al de la resta de l’Estat i poder anticipar fins al 100% de la quantitat subvencionada.
Aquesta modificació legislativa, ha assegurat la vicepresidenta del Consell, suposa un compromís amb l’estabilitat del finançament a les entitats del tercer sector, que pel seu treball amb les persones més fràgils “no poden estar sotmeses a la inseguretat o la inestabilitat, i tampoc, poden abordar uns pagaments fraccionats quan estem a punt d’entrar en el tercer trimestre de l’any com si es tractara d’un exercici ordinari”.
Negociació del model per a 2018
La vicepresidenta ha explicat que, en tot cas, el repartiment d’enguany s’ha acceptat per la “situació urgent” que existia i per a evitar perjudicis a les entitats, però ha advertit que des del Consell es va a demanar una millora en el repartiment de l’any pròxim perquè el contrari suposaria assumir “un infrafinançament per a les entitats valencianes”.
En aquest sentit, ha explicat que, atenent criteris poblacionals, a la Comunitat li correspondrien 26,5 milions d’euros i ha interpel·lat al Govern central per a reprendre les negociacions que facen possible un nou model basat en criteris “objectius i territorialitzats”.
Respecte a la convocatòria d’ajudes per a enguany, Oltra ha avançat que el seu departament ja ha elaborat l’ordre de bases que regularà la convocatòria de les subvencions i que es troba en la fase final de la tramitació administrativa per a la seua publicació immediata. A més, també s’ha acordat el calendari de la convocatòria.
Així mateix, ha assegurat que tot el procés i les decisions sobre aquest tema, incloses la fórmula de repartiment dels fons, les bases i la convocatòria, s’ha dut a terme en estreta col·laboració amb les entitats del sector i els acords s’han adoptat per unanimitat en la taula de coordinació.