1a Presó permanent revisable en la Comunitat per als assassins d’un bebé

Hem entrevistat a Raquel (Sánchez Navarro Abogados), que representa al pare i l'àvia de Aarón, bebé de 2 anys assassinat a Elx en 2018.Després de conéixer-se la sentència esta setmana del cas de Aarón, dictada per l’Audiència Provincial d’Elx, hem entrevistat Raquel (Sánchez Navarro Abogados), que representa al pare i l’àvia del xiquet, parteix denunciant del cas. Ella ens explica què suposa una condemna d’este calibre respecte a altres casos similars. I, també fem una cronologia dels fets, perquè la sentència ha tardat 2 anys.

Presó permanent revisable per assassinat


Recordem que el xicotet Aarón, era un bebé de dos anys que va morir de manera violenta mentre estava a càrrec de la seua mare i el nuvi d’esta. Dos anys després, un jurat popular, format per 9 titulars i 2 suplents, ha condemnat als autors, J.A.P.V. i C.J.M., a presó permanent revisable per un delicte d’assassinat amb agreujant de parentiu i a 3 anys de presó per un delicte de maltractaments continuats en el domicili amb agreujant de traïdoria. La mare ha sigut condemnada per omissió.


A més, tenen una ordre d’allunyament que els impedeix acostar-se a menys de 1.000 metres dels ascendents paterns (el pare i l’àvia del xiquet, denunciants del fet) de la víctima durant 30 anys i a mantenir qualsevol classe de comunicació. Tots dos estan a la presó provisional en la presó de Foncalent des del dia 14 de maig de 2018.


Estableix jurisprudència en casos d’extrema gravetat


Esta sentència és molt important, ja que és la primera que s’aconsegueix de presó permanent revisable en la Comunitat Valenciana i la primera que es posa en l’àmbit nacional a la mare d’un menor. Per això, estableix jurisprudència en casos similars. De fet, l’advocada de l’acusació, Raquel Sánchez Navarro, afirma que ja li han contactat altres lletrats que van aconseguir condemnes menors per a casos de semblances d’extrema gravetat i ara tenen l’oportunitat de recórrer les sentències i aconseguir també la presó permanent revisable.


La presó permanent estableix que els acusats passaran entre un mínim de 25 i 35 anys a la presó, amb possibilitat de revisar la seua condemna al cap de 25 anys.


A més, també hi ha un altre fet que estableix precedent i és que no sols el pare de Aarón rebrà una indemnització de 150.000 euros per danys morals, sinó que l’àvia, part activa en el cas contra els acusats, rebrà 70.000 euros, ja que el jurat ha considerat que existia una relació estreta amb el xiquet, ja que la mare estava empadronada a la seua casa.


Cronologia dels fets


Recordem que l’assassinat va tindre lloc el 13 de setembre de 2018 en el municipi d’Elx (Alacant). La mare, de 27 anys, separada del pare de Aarón, va acudir a l’Hospital del Vinalopó amb el seu nuvi, de 25 anys, i amb el xiquet, assegurant que havia caigut de manera fortuïta en una banyera. El bebé estava inconscient i el seu cos presentava nombrosos blaus i un greu colp al cap. Va ser traslladat a l’UCI pediàtrica de l’Hospital General d’Alacant. Lamentablement, va morir uns dies després i, després de l’autòpsia, es va determinar que la causa principal de la defunció va ser encefalopatia anòxica per comprensió mecànica extrínseca en el coll (escanyament).


Encara que en unes primeres declaracions i després de desmuntar-se la possibilitat que fóra un accident, la mare de Aarón va atestar que era el seu nuvi qui li havia donat una pallissa al xiquet i que ella no ho sabia, les proves i els informes de l’equip de mèdics forenses van revelar que mentia i que ella era coneixedora dels maltractaments que patia el seu fill en mans de la seua parella i a més ho permetia. D’altra banda, diversos doctors de la Unitat de Medicina Intensiva de l’Hospital General d’Alacant van declarar que Aarón era “un xiquet policontusionat”, afirmant fins i tot que “no hi havia part del cos on no tinguera blau”, la qual cosa ha servit com a prova per a demostrar que la mare ho sabia.


Després d’un examen exhaustiu i tal com es recull en l’acte, els metges van comprovar que tenia fractures anteriors i un altre tipus de lesions que només podien correspondre’s amb maltractaments habituals. Per esta raó, van denunciar els fets davant la Policia Nacional, qui va detenir a la parella de manera immediata. Des d’aqueix mateix moment, la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana es va fer càrrec de la tutela del menor.


Després de múltiples declaracions inconnexes i sense sentit, mentre la Policia Nacional es feia càrrec del cas, l’home va confessar i la mare del xiquet també va explicar que sabia que ell maltractava al menor que, evidentment, no tenia possibilitat de defensar-se. I aqueixa és la principal raó per la qual este cas compleix els requisits de la presó permanent revisable.


Sentència


Tal com recull la sentència a la qual hem tingut accés, aqueix dia, “malgrat l’alta probabilitat que es poguera produir la mort del menor i acceptant-lo, J.A.P.V. va exercir força física sobre el menor, propinant-li una pallissa, amb colps pertot arreu, arribant a oprimir-li el coll amb tanta intensitat que impedia que el xiquet respirara fins que el menor es va esvair, perdent la consciència”. C.J.M., mare del menor, que es trobava en l’habitatge mentre l’acusat exercia aqueixa força física sobre el menor i sent conscient del que la seua parella estava fent, no va fer res per a protegir al menor i impedir-ho”.

Per esta raó, a ell se li ha condemnat com a autor directe i a ella per omissió , ja que mai abans ho va portar al fet que ho vera un metge, ni tan sols amb el colp al cap que va rebre a conseqüència d’haver-lo estampat el seu nuvi contra alguna superfície.


Recalcar que els informes forenses han sigut determinants a l’hora d’esclarir els fets i provar el maltractament continuat i l’assassinat, ja que, en un primer moment, totes les parts pensaven que el menor estava inconscient, el dia que el van portar a l’hospital per un fort colp al cap el que afavoria la innocència de la mare, que sostenia que havia caigut accidentalment en la banyera. No obstant això, el Mèdic Forense a la sala de judici va concloure que aqueix colp per la seua evolució era de 2 o 3 dies abans, i va ser l’acusació sobre la base d’insistir i a unes proves mèdiques sòlides qui va contribuir al fet que el jurat determinara assassinat i no homicidi involuntari, arguments que la part defensora ja no va poder rebatre davant l’evidència.Van prohibir al pare veure al menor amb falsa denúncia de maltractaments

Esta sentència no sols estableix jurisprudència en la Comunitat Valenciana, sinó que a més posa de manifest la importància de la investigació policial, els informes forenses i la importància d’activar el protocol de maltractament infantil davant qualsevol sospita.
No obstant això, aquest cas, també ha mostrat una vegada més que la lentitud burocràtica i judicial fa aigües en moltes ocasions i pot posar en perill la vida de les persones més vulnerables.


Tal com aclareix Sánchez Navarro, advocada dels denunciants, el pare de Aarón va estar diversos mesos sense poder veure al seu fill perquè la mare va interposar una denúncia falsa per maltractaments amb la consegüent ordre d’allunyament. Segurament, volia evitar que el pare s’adonara de les lesions que presentava el bebé.

El pare va fer l’impossible per agilitar la tramitació de les visites al menor sota supervisió, però van passar els mesos i no el va aconseguir. En canvi, ella sí que va aconseguir que ell no poguera veure al seu fill durant mesos mitjançant una denúncia falsa i va contribuir al fet que ja no el puga veure mai més en la seua vida.


Si la justícia haguera dictat un regimen de visites del pare al menor mentre s’investigava un suposat cas de maltractaments d’ell cap a la mare del xiquet, segurament Aarón encara continuaria viu, perquè el pare, molt compromés en este cas, hauria denunciat els fets i portat al xicotet a l’hospital. Mai ho sabrem. Però esperem que esta sentència canvie el protocol habitual en esta mena de casos i siga un halo d’esperança per a totes aqueixes persones, menors, majors i discapacitades, que malviuen en situacions de maltractament sense capacitat de defensar-se ni demanar ajuda.

CatalanSpanish