jueves, 28 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El conseller Alcaraz qualifica “microcolps d’Estat” els casos de corrupció i aposta per la “transparència com a via per a la regeneració democrática”

 El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha qualificat de “microcolps d’Estat” els episodis de corrupció política i hi ha advocat per “la transparència com a via per a la relegitimació democràtica”. El conseller s’ha manifestat així durant una intervenció sobre “Ètica pública, transparència i democràcia”, impartida dins del Seminari Permanent de la Fundació Étnor.

Alcaraz ha situat la corrupció “en un punt relativament indeterminat entre la realitat econòmica i la cultura política” i ha assegurat que “és en el nivell de la presa de decisions i del funcionament normal del sistema democràtic com cal enfrontar globalment i conceptualment la corrupció política”.

Després de reflexionar sobre els efectes de la crisi, l’exaltació del consumisme, la globalització, el neoliberalisme, les privatitzacions i altres factors sobre “els climes de corrupció”, el conseller considera que “possiblement estem davant de nous horitzons d’interpretació de l’ètica pública en relació amb l’acció política”.

Així mateix, creu que és necessari dilucidar perquè en la recent onada de corrupció “els corruptes es van sentir tan impunes i si era un problema de normes o un problema de la relació entre les normes i la vida social”.

“En realitat molts corruptes ho van ser no perquè ignoraren que era delictiu, sinó perquè en el seu entorn confluïen factors com que l’èxit econòmic podia ser tan notori que l’amenaça penal es tornava raquítica o que van substituir els valors ancorats al públic pels valors que exacerben el benefici privat”, ha dit.

Enfront de la minva de legitimació democràtica que genera la corrupció política, el conseller creu que “la transparència és la resposta a les crisis democràtiques i a l’apreciació social de la constitució d’elits que jerarquitzen l’espai públic i l’espai institucional”.

En tot cas, ha conclòs Alcaraz, la prevenció present i futura de la corrupció “no pot centrar-se en la prevenció individualitzada, sinó en l’emergència d’instruments col·lectius que reequilibren els aparells de l’Estat facilitant major transparència i participació social, evitant la concentració del poder en poques mans”

Últimas noticias

Contenido relacionado