jueves, 18 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Un còmic explicarà als veïns de Vila-real les funcions i els serveis de l’Arxiu Municipal

L’Arxiu Municipal de Vila-real segueix donant-se a conéixer als veïns i ho fa ara amb un còmic en el qual s’explica per a què serveix i quins són els serveis que ofereix, d’una manera fàcil i intel·ligible, amb l’objectiu d’acostar-se a tota la ciutadania, però especialment als més joves.

“Es tracta del primer document d’aquestes característiques que es realitza a tota Europa per a donar a conéixer un arxiu que, a més, està en primera línia dels arxius de tota la Comunitat Valenciana, per ser humils, ja que és un servei capdavanter en tot el país”, apunta el regidor de Cultura, Eduardo Pérez. L’edil ha presentat aquest treball juntament amb Esther Rubert Gil, treballadora del programa T’avalem que s’ha encarregat d’elaborar el còmic, del que s’han editat 1.000 exemplars que, a més de repartir-se en diferents espais municipals, s’ha enviat a diferents universitats i centres d’estudis d’arxivística de dins i fora del país.

“És un treball molt complet que mostra què és un arxiu i perquè serveix”, assenyala Pérez. “En aquest espai no només trobem llibres antics amb gran valor per a la història de la nostra ciutat –tenim documents datats del segle XIV- sinó que hi ha nombrosos documents d’utilitat per als veïns que necessiten consultar-los”, indica.

I és que, tal com assegura l’edil, el fet de disposar d’un arxiu no només implica “valorar i protegir la nostra història, sinó també ajudar a promoure la transparència, com un valor democràtic a la disposició dels veïns”.

En aquest sentit, destaca el paper de l’Administració electrònica, que també ha arribat a l’Arxiu, on “es guarden tots els documents que generen els nostres ciutadans en el dia a dia, perquè perduren i ajuden a seguir construint la nostra història”. A més, qualifica de “necessari” aquest còmic, ja que “és un instrument molt important per a donar a conéixer aquest espai als nostres veïns” i destaca la presència de l’alcalde caricaturitzat, com “una autoritat pública que s’implica en la defensa del patrimoni de la ciutat, en aquest cas, el patrimoni documental”.

Per la seua banda, l’autora del còmic afirma que s’ha centrat a fer “un producte cridaner que arribe a un públic jove i també a la resta de ciutadans” i afig que “l’objectiu és mostrar la importància de tot el que es fa dins de l’Arxiu, com és la conservació i difusió del nostre patrimoni documental”. “Allò que no es coneix, no es valora i si coneixem la riquesa del nostre Arxiu, la farem brillar encara més”, apunta, al mateix temps que indica que “aquest espai ha passat de ser un lloc relativament tancat, al que poca gent podia accedir, a ser un servei al qual molts ciutadans poden accedir per a defensar els seus drets en el dia a dia”.

Últimas noticias

Contenido relacionado