jueves, 28 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El 3er Tratge oficial de valenciana de les corts d’honor ja és una realitat

COMPAÑÍA VALENCIANA DE LA SEDA, VIANA, LA JOIA INDUMENTARISTAS I 1700 INDUMENTÀRIA VALENCIANA SÓN LES EMPRESES QUE L’HAN ELABORAT

La celebració dels actes commemoratius del IV aniversari de la Declaració de les Falles com Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat ha sigut el marc escollit per a presentar la nova indumentària.

Il·lusions renovades i esperances de futur després de conéixer de manera oficial els tercers tratges oficials de valenciana de les Corts d’Honor de les Falleres Majors de València. Tot i la difícil situació que hi vivim, la confecció dels tratges ha suposat una ajuda més que necessària al sector de la indumentària valenciana, un dels més afectats per l’actual crisi.

Compañía Valenciana de la Seda, és la fàbrica sedera encarregada dels teixits. Per als tratges de la Cort d’Honor Infantil s’ha triat un dibuix de nom “ANNA” en qualitat de raió natural 100% tant en ordit com en trames i de metall or. És un dibuix d’influència de la sederia de la zona de Lyon del segle XVIII. Segons el seu gerent, Guillermo Català: «és un dibuix molt floral, amb la gràcia de les garlandes i amb molt de fons de ras per a donar frescor al teixit. Per això pensem que és molt apropiat per a la Cort Infantil». Els colors de fons triats per a l’ocasió han sigut el crema, flamenc, grosella, bruc, cobalt, i xocolata.

Pel que fa al mocador de pit i al davantal, Artesania Viana S.L. ha confeccionat per a l’ocasió un joc especial brodat sobre un tul de cotó en color beix. El dibuix es compon de xicotetes branques, fulles i floretes esguitades. El brodat és en despunte i de color beix natural. L’acabat del mocador i del davantal és una garlanda de flors acabada amb un fistó.

Els lluentons, d’or, remarquen així tot el dibuix amb xicotets tocs esguitats

La confecció final del tratge l’ha realitzat La Joia Indumentaristas, empresa que també va ser indumentarista oficial de la Fallera Major Infantil de València i la seua Cort d’Honor el 2020. Per a aquest vestit tan especial, s’ha volgut recrear un model tradicional de tratge del segle XVIII, amb el qual les xiquetes estiguen còmodes i puguen gaudir de tots els actes que els esperen.

Quant als tercers tratges oficials de valenciana de la Cort d’Honor major, la sedera Compañía Valenciana de la Seda ha proposat un dibuix de nom “FAURA” en raió natural 100% tant en ordit com en trames. És un dibuix d’influència del Nord d’Itàlia del segle XIX i caràcter de la nostra tradició teixidora valenciana, en portar sobre el fons de ras uns “topets” a manera de relleu per a donar una major importància al teixit.

Per al colorit d’aquest dibuix s’ha decidit fer un fons blanc amb branques verda oliva i or comú per a totes les teles. La diferència entre els vestits estarà en els matisos de colors de les flors, que aniran engammades i diferents en cadascuna de les parelles. Les gammes seran en daurats, blaus, liles, rojos, turqueses i marrons.

Amb tot açò, es busca «fer un homenatge a tots els professionals de la indumentària valenciana, i com no, a eixa Cort d’Honor que ja és històrica», tal com afirmen des de 1700 Indumentaria Valenciana, encarregats de confeccionar els tratges de la Cort d’Honor major. El mateix fons clar com a denominador comú a tots els vestits de les 12 components de les corts evoca a aquelles corts de les dècades dels anys 40, 50 i 60, quan era habitual l’ús del blanc com a color de fons dels vestits de tota la cort d’honor. D’esta manera, es vol retre eixe homenatge al passat en un any diferent i històric. Quant a la confecció, s’ha volgut fer un vestit de línies molt depurades, envarat i acordonat en el tancament, amb uns acabats molt tradicionals. El gerent de l’empresa assegura: «aquest és un any singular, en el qual molts sectors professionals s’han vist especialment afectats. Amb aquest projecte també volem posar de manifest la gran labor que any rere any realitzen teixidors, indumentaristes, empreses de brodats, orfebres i un llarg etcètera d’artesans que vertebren el nostre teixit empresarial però també el nostre patrimoni cultural, que amb aquestes activitats del cap de setmana hem celebrat i posat en valor».

Artesanía Viana S.L. s’encarrega també dels davantals i mocadors de pit de la Cort d’Honor major. Estan brodats sobre un tul de cotó ocre, amb dibuix antic de palmes i fulles.

El metall amb el qual s’ha brodat és un fil d’or envellit. La terminació del mocador i del davantal és una randa d’alenson cosida en el cant i amb un xicotet frunzit a les cantonades.

El lluentó que porten és un esguitat de lluentons també en color daurat envellit.

Últimas noticias

Contenido relacionado