7.7 C
Valencia
9:45 pm - viernes, 3 abril 2020
- Publicitat -Reciplasa

53.818 dones s’acullen fins a juny al programa de garbellat contra la violència de gènere de Sanitat

- Publicidad -

En cas d'haver-hi indicis de violència, el personal sanitari valora la necessitat d'establir un pla específic d'intervenció

- Publicitat -AVL
- Publicidad -Coronavirus CoronavirusDipCas Coronavirus_CS CoronavirusVLC CoronavirusBor CoronavirusAlcor CoronavirusReciplasa

El més llegit

L’Ajuntament publica una recopilació dels articles periodístics de Carles Salvador

Vicent Pitarch, Lluís Meseguer i Jaume Garcia arrepleguen l'obra del mestre de Benassal divulgada en quatre diaris castellonencs.

Les Juntes de Districte exerciran el control en l’execució dels pressupostos participatius

La Comissió Permanent de Participació Ciutadana i les Juntes seran informades contínuament del compliment de les obres.

Troben ceràmiques en el Torrelló del Boverot d’Almassora després de 16 anys

Trobades noves restes de ceràmica i ossos en el jaciment del Torrelló d'Almassora. Les excavacions permetran datar amb exactitud la construcció de la muralla que envolta l'assentament.

La llista dels morosos de la província de Castelló amb Hisenda

Aquesta es la llista de morosos publicada pel Ministeri d'Hisenda, hem triat només els que corresponen a la província de Castelló.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha inclòs en els sis primers mesos de l’any en el programa de garbellat universal contra la violència de gènere a 6.250 dones més que en el mateix període de 2018. Es tracta d’un pla per a la detecció precoç al qual s’han acollit un total de 53.818 dones enguany.

El nombre de dones que han participat en aquest programa de garbellat ha anat augmentant gradualment en els últims anys. Les majors de 14 anys que acudeixen a atenció primària o especialitzada per qualsevol motiu poden ser convidades a respondre un qüestionari i, en cas que hi haja indicis de violència, el personal sanitari valoren la necessitat d’establir un pla específic d’intervenció.

Per províncies, el personal sanitari dels diferents centres de salut i hospitals de la Comunitat Valenciana ha realitzat el qüestionari de garbellat de gènere a 25.030 dones a Alacant, 2.649 a Castelló i 26.139 a València, un 13% més en total que en el primer semestre de 2018.

De totes aquestes dones garbellades, s’han detectat 1.183 casos positius de violència de gènere: 568 casos de maltractament físic (47,80%), 1084 casos de maltractament psicològic (91,30%) i 114 casos en els quals es detecta agressió sexual (9,60%). En molts dels casos se solapen diversos tipus de maltractament en la mateixa dona.

Aquest programa de garbellat és un dels pilars de la política general de la Conselleria de Sanitat per a combatre la violència masclista, que pateixen tant les dones com els seus fills i filles i la protecció de les quals es procura des que en 2015 es declararen tots els centres sanitaris ‘Espais segurs i lliures de violència de gènere’.

Al llarg de 2018, les dones que van participar en el garbellat van representar el 4,4% del total de la població diana (2.159.637 dones majors de 14 anys amb targeta sanitària en el Sistema Valencià de Salut).

Aquesta cobertura és una mica superior a l’aconseguida en el 2017, quan va participar un 4,1%; i notablement superior a la de l’any 2016, en el qual un 3,5% de dones es van acollir a aquest programa.

En 2018, la majoria de dones a les quals es va convidar a participar van acceptar ser entrevistades en el garbellat (94%) i, entre les dones participants, es van detectar 2.426 casos positius de maltractament en la Comunitat, que van suposar un total del 2,68% del total de dones incloses en el programa.

Des de l’inici de la legislatura i fins hui, la Conselleria de Sanitat ha inclòs en el programa de garbellat universal contra la violència de gènere a un total de 356.525 dones: 29.480 en 2015, 82.559 en 2016, 93.970 en 2017 i 95.645 en 2018, a les quals se sumen les 53.818 d’aquest primer semestre de 2019.

Cal recordar que el personal sanitari disposa d’una aplicació informàtica anomenada SIVIO (Sistema d’informació per a la detecció i actuació enfront de la violència de gènere en dones majors de 14 anys), que ja utilitzen més del 90% del personal sanitari, i que ha millorat el garbellat de casos de violència de gènere.

Els i les professionals disposen a més d’una guia per a l’actuació sanitària davant la violència de gènere i una sèrie d’instruccions i recomanacions senzilles per a poder detectar possibles casos de violència masclista a través d’un qüestionari senzill per a detectar precoçment un possible maltractament i poder establir un pla d’intervenció individualitzat.

Tota la informació pot consultar-se en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a través de l’enllaç consultar ací.

Rovira

També te pot interessar

Coronavirus CoronavirusDipCas Coronavirus_CS CoronavirusVLC CoronavirusBor CoronavirusAlcor CoronavirusReciplasa

Últimes notícies

Quan creus que acabarà l’Estat d’Alarma?

L'Estat d'Alarma de moment s'ha aplicat fins a l'11 d'abril, però no es descarta la seua ampliació fins al 26 d'abril.

Emotiu aplaudiment en la residència per a persones majors dependents de la Generalitat a Borriana

Emotiu moment el que s'ha viscut aquest matí a les portes de la residència per a persones majors dependents de la Generalitat,...

Una mascara de tub respirador salva vides gràcies a la idea d’un doctor de Dénia

L'artefacte ha sigut ja desenvolupat i fabricat per un equip integrat per professors de disseny i un traumatòleg de la Fe i...

El rector de l’UA: “La normalitat universitària s’assolirà la primavera de 2021”

Manuel Palomar creu que la decisió de suspendre les classes de manera presencial és el més prudent que es pot fer per a garantir la seguretat de tot l’alumnat.

El Consell aprova un decret llei amb mesures urgents en els àmbits educatiu, cultural i esportiu

En matèria educativa s'estableixen mesures per a garantir l'admissió d'alumnat per al pròxim curs escolar.