8 de setembre, un dia assenyalat en el calendari de molts municipis valencians

Algemesí, Picanya, Picassent i Xiva seran algunes de les localitats que estaran de celebració

8 de setembre
Festa de la Mare de Déu de la Salut, a Algemesí

El pròxim 8 de setembre, diverses localitats de la província de València estaran de festa. El motiu és perquè es commemoren, coincidint amb la festivitat litúrgica de la Nativitat de Nostra Senyora, a les seues “Mare de Déu trobades” o imatges de la Verge que van ser trobades casualment fa segles i de les quals no es coneix la data exacta. L’església va decidir celebrar els esdeveniments el mateix dia perquè la tradició equiparava el naixement de la Verge, de data també desconeguda, amb el descobriment de les imatges de Nostra Senyora.

Dia dedicat a les patrones

Un dels municipis es vesteix de gala este dia és Algemesí. Els veïns i veïnes del poble ixen al carrer per a honrar a la seua patrona, la Mare de Déu de la Salut, la talla de la qual va ser trobada en el tronc d’una morera en 1247. Esta festa posseeix un gran contingut cultural, on cada any participen prop de 1.400 persones que conserven les danses i músiques tradicionals de la localitat de la Ribera Alta.

Picanya també celebra una festa el 8 de setembre en honor a la Verge de Montserrat, on es realitza una missa en el seu honor, així com cercaviles i focs artificials. Finalment, també té lloc un besamans a la patrona. D’altra banda, Picassent dedica eixe mateix dia la Verge de la Vallivana, a la qual li realitzen una ofrena floral. A més, té lloc una missa i una processó, on es trasllada la imatge de la verge a l’església de Sant Cristóbal Màrtir.

Un altre cas de festivitat el 8 de setembre té lloc a Xiva, on se celebra el dia de la Verge del Castell. En 1609, un pastor va llançar una pedra que va colpejar contra un objecte que sobreeixia del sòl. En fixar-se, es va adonar que era una imatge de la verge amb el Xiquet i un castell. En esta localitat, la Verge és baixada des de l’ermita a coll dels dels veïns i veïnes fins a l’Església Sant Joan Baptista on queda protegida fins al dia de la pujada. El dia 8, la imatge ix en processó després de la missa i es dispara una mascletà en el seu honor.

En quines localitats valencianes serà festiu?

El 8 de setembre és dia festiu en Alaquàs, Alfafar, Alfara de la Baronia, Algemesí, Benaguasil, Benisanó, Benissuera, Canet d’En Berenguer, Carlet, Castielfabib, Xiva, Corbera, La Font de la Figuera, Llocnou de la Corona, Oliva, Picanya, Picassent, La Pobla de Farnals, Rotglà i Corberà, Sueca, Torres-Torres, Utiel  i Xirivella.

Publicitat