Jornades 80 aniversari Batalla per València

Enguany es commemora el 80 aniversari de la Batalla per València, per aquest motiu han organitzat unes jornades d'estudi que es realitzaren en el Museu de la Ciutat.

80 aniversari

Enguany es commemora el 80 aniversari de la Batalla per València, per aquest motiu el Colec.tiu 80 Aniversari Defensa de València 1938-2018 i la Associació Cultural Institut Obrer València han organitzat unes jornades d’estudi “La defensa de València, l’última victòria de la República 80 anys després” que es realitzaren en el Museu de la Ciutat, plaça d’Arquebisbe 3 de València, durant els dies 20, 26, 27 i 30 d’octubre.

Durant aquests dies es realitzarà un estudi de la Batalla per València, El paper de les institucions en les polítiques de memòria, la resistència en Llevant, la gran batalla de Llevant, la intervenció de potències estrangeres, els militars que van intervenir en la victòria defensiva, els bombardejos de Sagunt, espies i guerrillers, el tinent coronel Francisco Ciutat, el patrimoni de la guerra civil en Lliria, els hospitals de sang el cas d’Alpont, Negrín de l’esperança a la resistència, la internacionalització del conflicte, l’aviació i l’artilleria, l’exili republicà a Mèxic, la línia XYZ, el compromís de les dones en la defensa, la vida quotidiana en la ciutat de València, el patrimoni militar de la batalla i de la guerra civil, l’ofensiva de València una defensa escalonada, la Línia de Defensa Immediata a València i les fosses de la vergonya. Així mateix es projectarà el documental “Resistència en Llevant” del director Rafael Gil filmat en 1938.

La presentació la realitzaren Ferran Puchades, secretari autonòmic de justícia i Vicent Gil, secretari general de la FVMP, impartint la conferència inaugural Albert Girona, secretari autonòmic de cultura. Entre els conferenciants que intervindran es troben Rosa Garijo (diputada de memòria històrica), Eugeni de Manuel (FVMP), Alfredo Fornas (Universitat Jaime I), Alfons Cervera, Vicent Grau, Gilbert Grellet, Esteban Clemente,Guillermo González, Clemente González, José Gorgues, Teo Baeza, Joaquín Alfonso Llorens, Jose Ramón Carbonell, Sandra Mínguez, Cessar Excepte, Jorge Vera de Leito, Matías Alonso, Jordi Boronat, Vicent Escrivà, Cristina Albir, Amalia Rosat, Ricardo Camil, José Miguel Camp Arrisse, Ángeles Paz Sandoval, Francisco Teruel, Jesús Monleon, Cristina Escrivá, Eva Alcon, Antonio Calçat, Ricard Camil, Lara Cardona, Joan Jose Gregori, Antonio Tenas, Jose Fco. Albelda, EdelmirGaldón (cap de secció de difusió cultural de la Generalitat Valenciana i autor del llibre La batalla per València), Jose Vicente Durbán, Jose María Azkarraga, Manuel Polo i Miguel Mezquida.

Les jornades estan patrocinades per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, La Diputació de València i la Consellería de Justícia amb la col·laboració de l’Ajuntament de València i l’Ajuntament de Riba-roja de Turia. Han col·laborat en les jornades diverses entitats privades.

L’assistència a les jornades és gratuïta, fins a completar l’aforament del saló de conferències.

Publicitat