Les dones prenen el carrer en la Comunitat amb un 8M reivindicatiu

Milers de persones, en la seua majoria dones, han secundat aquest divendres la vaga i els actes reivindicatius pel Dia de la Dona al llarg de tota la Comunitat Valenciana en un ambient festiu i sense incidents, on el feminisme ha clamat pels drets de la dona, per la igualtat i contra el masclisme

Milers de persones han participat en la manifestació del Dia de la Dona a la ciutat de València.EFE

Una marea humana pel centre de València ha sigut el punt culminant d’un 8M on organitzacions feministes, sindicats, partits polítics -tots els presents en Les Corts menys el PP-, entitats socials i estudiants han alçat unànimement la veu contra la discriminació de la dona, sense que encara hi haja xifres definitives del seguiment de la vaga.

La multitudinària marxa, que havia d’haver partit a les 18 hores de l’Estació del Nord rumb a les Torres de Serrans, ha acumulat una cua d’uns 3,5 quilòmetres i dues hores després a penes ha aconseguit avançar uns metres des de la zona de la Porta de la Mar.

En ella han participat, entre altres autoritats, el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, així com l’alcalde Joan Ribó, consellers, regidors i representants sindicals.

En un ambient primaveral i faller -la mascletà feminista disparada per Reyes Martí ha sigut multitudinària i la fallera major ha saludat des del balcó amb el mocador morat del 8M nuat a la seua nina-, en la manifestació ha pogut veure’s a l’acolorida i enorme “Geganta” de Carmen Alborch, el llegat de la qual impregna gran part de l’argumentari de convocants i simpatitzants d’aquesta jornada.

L’enorme afluència de gent ha obligat a Metrovalencia a tancar diverses estacions durant la vesprada, com Xàtiva, Colón i Ángel Guimerà, i durant el matí les de Benimaclet i Machado.

En declaracions als mitjans, Puig ha dit que la desigualtat “afecta al cor de la democràcia” i que sense igualtat “no hi ha democràcia”, i ha destacat que els qui no han acudit a aquesta manifestació “tenen un gran problema: no entenen la vida, no entenen la democràcia”.

Per part seua, Oltra ha criticat que el líder del PP, Pablo Casado, que ha visitat aquesta vesprada l’Exposició del Ninot a València, hauria d’estar en aquesta manifestació del 8 de març perquè “aquest és el món real”, i que en un dia “de reivindicació i de festa, el que no està ací li ho està perdent”.

Els centenars de cartells casolans que portaven en la seua majoria xiques carregaven contra el masclisme, la violència de gènere, la desigualtat i la injustícia, amb lemes com “Sóc la xiqueta que patirà la bretxa salarial quan es pose a treballar”, “Respecta la meua existència o espera resistència”, “No és culpa de les meues tetes si no em respectes” i “No és no, si vols més flexibilitat apunta’t a ioga”.

Amb el violeta com a color dominant i entre música de dolçaines i batukadas, la marea ha permés veure a famílies senceres on xiquetes i xiquets portaven pintades en les seues cares els lemes feministes d’una jornada que els seus majors els explicaven en un ambient distés, encara que hi havia també veus crítiques amb la lentitud de la marxa.

La vaga feminista ha tingut una major incidència en el sector públic i en les grans empreses de la Comunitat. S’ha celebrat un centenar d’assemblees i l’atur ha tingut un “seguiment massiu” en empreses com Ford, Danone i en el sector de la Sanitat, segons els sindicats.

La Conselleria d’Educació ha fixat el seguiment de la vaga per part de les professores en un 20,10 per cent en tota la Comunitat, mentre que els sindicats augmenten el percentatge fins al 50%.

Un gran piquet informatiu ha recorregut al matí el centre de València -al qual s’han sumat diversos centenars d’estudiants des de Colón- amb pancartes amb lemes com a “Igualtat ja, més fets, menys paraules”, i altres piquets han tallat momentàniament el trànsit en alguns punts d’entrada a la ciutat.

La Comissió 8M País Valencià ha celebrat sengles actes reivindicatius en l’IVAM i el Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Sapadors, en aquest últim per a exigir el seu tancament i protestar contra “la barbàrie” amb un lema: “El feminisme serà antiracista o no serà”.

A Castelló, una protesta feminista ha obligat al líder del PP, Pablo Casado, a canviar el lloc on ha atés als mitjans de comunicació abans de la seua visita de campanya a la província.

I el tradicional ple del Consell dels divendres s’ha celebrat sense les seues conselleres ni l’habitual roda de premsa posterior a càrrec del seu portaveu, Mónica Oltra.

Publicitat