9 d’octubre: una celebració amb més de 50 activitats relacionades amb la cultura valenciana

València, Castelló i Alacant es preparen per a celebrar el dia de la Comunitat Valenciana

El 9 d’octubre és el dia de la Comunitat Valenciana i es commemora l’entrada del rei Jaume I a València en 1238. Enguany, eixe esdeveniment complirà 780 anys i la Generalitat ha elaborat una programació amb més de 50 activitats relacionades amb la música, el teatre, la gastronomia i la tradició que tindran lloc de l’1 al 9 d’octubre en les tres capitals de província.

Programació dels actes en la Comunitat

Hui, dilluns 1 d’octubre, la celebració començarà amb l’actuació de Taiat Dansa en el pati gòtic del Palau de la Generalitat. A més, durant tot el dia, tindrà lloc la primera de les nou jornades de portes obertes en el Palau de la Generalitat, que també acollirà visites guiades per a col·legis i associacions.

El dimarts 2 serà el torn del concert infantil de Gigantrin en el pati gòtic del Palau de la Generalitat, que també acollirà el dimecres 3 l’actuació musical de Jùlia. D’altra banda, el torn de la poesia i la literatura arribarà el dijous 4, amb una lectura poètica en el pati gòtic del Palau i amb la presentació del llibre ‘El Castell Vell de Castelló de la Plana. Recuperant el patrimoni, reconstruint la història‘, de Pablo García Borja y Joan Enric Palmer Broch en el museu de la Ciutat de Castelló.

Conforme es vaja acostant el dia clau, el ventall d’activitats s’anirà fent més extens. Des del divendres 5 al dilluns 8 es podran degustar els productes propis de la mocadorà i l’orxata en la porta del Palau de la Generalitat amb l’objectiu d’acostar la gastronomia valenciana a la ciutadania. Així mateix, eixe divendres 5 tindrà lloc l’actuació musical infantil de Dani Miquel a Alacant, el concert del Cor de la Generalitat Valenciana i de l’Orquestra de València en el Palau de la Música de València i el Correllengua a Castelló, que recorrerà el centre de la ciutat amb la participació de muixerangues i grups de dansa castellonenques.

El dilluns 8 s’exposarà la Real Senyera en el Saló de Cristall de l’Ajuntament de València. A més, es realitzarà una lectura del Tirant lo Blanch per part de l’Associació Cultural Na Jordana en el Palau de la Generalitat i s’interpretarà el Cant a la Senyera a càrrec de la Coral Giner de la Societat Coral el Micalet.

El toc més festiu arribarà a les 20:00 amb un concert homenatge als festivals amb Model de Resposta Polar, Polock i Mendieta DJ en la plaça de Manises de València i amb una mostra de balls, música i cançons valencianes en la plaça de l’Ajuntament de València. Finalment, a les 00:00 tindran lloc els castells de focs artificials en les tres capitals de província.

El dimarts 9, dia de la Comunitat Valenciana, les activitats començaran amb un acte institucional en el Palau de la Generalitat. A Castelló tindrà lloc una cercavila commemorativa de l’Associació l’Aljama, Moros d’Alqueria i Cavallers de la Conquesta.

Al mig dia, La Marina de València acollirà els concerts de Mueveloreina, Marcel Làzara i Jùlia Arrey, Tardor i Joe Pask, mentre que en el centre de la ciutat hi haurà una processó cívica i ofrena floral a Jaume I. En finalitzar, es dispararà una mascletà terrestre en la plaça de l’Ajuntament. D’altra banda, Castelló podrà gaudir del concert de la seua Banda Municpal amb muixeranga en la plaça Major.

També a Castelló se celebrarà el lliurament dels premis Valencià de l’any per la Fundació Huguet. Finalment, València tancarà este dia amb l’Entrada de Moros i Cristians, que recorrerà el centre històric de la ciutat.

CatalanSpanish