viernes, 26 abril 2024

Noticias de Castellón y provincia

Un pla d’adobat orgànic, primer pas per l’aposta ecològica dels cultius de Castelló.

La mesura que ha pres el Sindicat de Regs de Castelló servirà perquè la terra estiga més a prop de 'sanejar-se' i aconseguir eixa certificació però alguns sectors temen que l'aire, en especial, el de les àrees de cultius més properes a la zona del Serrallo impedisquen obtindre esta certificació.

El Sindicat de Regs de Castelló ha aprovat un Pla d’Abonat Orgànic per a l’any 2020, que obrirà la porta perquè els seus 3.000 socis regants puguen apostar, en un futur, per l’agricultura ecològica, almenys pel que fa a l’estat de la terra. La idea és suprimir els fertilitzants químics que fins ara arribaven a través del reg i substituir-los per adobat orgànic.

El president del Sindicat de Regs, José Pascual, ha explicat que esta mesura és una aposta dels agricultors que d’una banda, subratlla el compromís del sector agrari de Castelló com a “guardians mediambientals”, però que reconeixen que també “afegirà valor als nostres productes”. A més ha anunciat que este dissabte “perquè tenim la tarifa on l’aigua és més barata en cp de setmana…que això és un altre tema…però serà la primera vegada que ‘s’abonarà’ de forma totalment orgànica”

De fet, l’enginyer agrònom responsable del Pla d’Abonat, César Roures, ha explicat que progressivament “en els últims anys hem anat disminuint l’aportació química i l’hem substituïda per productes orgànics. Hem pres mostres per tot el terme i la situació organolèctica està millorant i a més és més barat”, ha assenyalat Roures.

Des de l’ajuntament, el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, ha felicitat al president de la comunitat de regants per prendre “una decisió valenta en un moment molt difícil per al sector, en una crisi molt complexa i que necessita implicació de totes les institucions”. De fet al respecte, Navarro també ha anunciat que l’Ajuntament de Castelló cooperarà amb el Pla de Producció Ecològica de la Generalitat Valenciana per completar el 70% de subvenció dels costos de la certificació ecològica amb el 30% restant que serà assumit per l’Ajuntament.

En este sentit, Navarro ha insistit en el fet que, “si volem preservar el nostre terme i ens creiem que l’agricultura és necessària a escala econòmica, mediambiental i paisatgística, l’Ajuntament hem de fixar la transició ecològica com una prioritat màxima”.

CERTIFICACIÓ D’AGRICULTURA ECOLÒGICA?

Amb tot, cal recordar que la supressió de fertilitzants d’origen químic no és més que un pas que, en este cas, dóna el sector agrícola castellonenc al qual representa el Sindicat de Regs de Castelló i que per poder penjar l’etiqueta d’agricultura ecològica els requisits van molt més enllà del que implica únicament l’estat de la terra. Tot i això, en plantejar si la qualitat ambiental de l’aire, en especial d’aquells horts més propers a la zona del Serrallo podien plantejar problemes a l’hora dels mesuraments de la qualitat de l’aire, Pasqual ha sentenciat que “si respirem a Castelló és pels tarongers” argumentant els beneficis respecte que la retirada de CO2 de l’atmosfera que aporta un camp d’este cultiu.

Al respecte, el regidor de transició ecològica que cal recordar, va anunciar a l’últim plenari que proposaria augmentar la quantitat de mesuradors de la qualitat atmosfèrica propers a este polígon industrial, no s’ha pronunciat. I és que no s’ha de perdre de vista que el del canvi de sbstàncies químiques introduïdes a través del reg a fertilitzants de caràcter orgànic és només un primer esglaó per una certificació on conten molts altres factors regulats, que no estan en mans de la voluntat dels agricultors.

Últimas noticias

Contenido relacionado