L’Acadèmia Valenciana de la Llengua renova per sorteig un terç dels seus membres per complir amb la paritat

Albert Hauf, Honorat Ros, Eduard Mira, Antoni Ferrando, Lluís Meseguer, Emili Casanova i Maribel Guardiola són els acadèmics escollits per a donar pas a les set dones que hauran d'entrar.

Set membres, dels vint-i-un que conformen l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, és a dir, un terç del total, han estat escollits per l’atzar per deixar pas a una altra tanda d’acadèmics. Esta nova fase de renovació dels membres de la institució, es fa també en compliment de la llei aprovada per les Corts en 2017, per buscar la paritat.

Per això, com ja va avançar l’actual president, Ramon Ferrer, “la pròxima composició acadèmica comptarà amb un mínim de 9 acadèmiques i un màxim d’11“. Després del procés de renovació dels acadèmics, en queden tres, ja que Maribel Guardiola haurà d’abandonar l’acadèmia el pròxim any. La renovació començarà en gener i es farà segons ha eixit l’ordre de les boles.

Foto: Lluís Bartomeu Meseguer (AVL).

Això vol dir que, després del sorteig d’aquest divendres a València, a més Albert Hauf, Honorat Ros, Eduard Mira, Antoni Ferrando, Lluís Meseguer i Emili Casanova deixaran els seus càrrecs dins de l’entitat i seran substituïts per les set dones que s’incorporaran noves. No obstant això, la feina no serà gens fàcil, perquè els buits que queden a l’acadèmia seran molt complicats de substituir: “els llocs que se’n van són llocs de treball amb una complexitat molt alta. Els nous membres de l’acadèmia hauran d’omplir, com a mínim, un expert medievalista, entre altres especialitzats que no sense esforços es trobarà”, ha dit Lluís Bartomeu Meseguer, un dels acadèmics que ha eixit en les boletes d’aquest matí.

A més, ha ressaltat que “l’AVL no és a soles dir com s’escriu, què està malament i què no. La llavor dels acadèmics recau en una tasca d’investigació molt gran i important”, ha dit Meseguer. Amb la partida d’aquests membres com el de Meseguer, que fa quasi 20 anys que treballen a l’acadèmia, es perd una part prou important de l’essència d’aquesta.

Per altra banda, quant a la introducció de set dones per a aconseguir la paritat que regeix la llei, els acadèmics han dit que “és de sentit comú que es faça. El que no era acceptable era la falta d’igualtat en aquest sentit”. Així comença una nova era a l’AVL, l’era de la igualtat entre sexes i de renovació de l’entitat.

CatalanSpanish