L’Acord de Fadrell reivindica a la CHJ una solució contra les inundacions en el Barranc del Sol

La declaració demana una resposta d’acord a les noves directrius d’adaptació al canvi climàtic que resolga els problemes per les pluges.

L’Acord de Fadrell impulsa una declaració institucional de cara al Ple Municipal d’este dijous en la qual reivindica al Ministeri de Transició Ecològica i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que execute “una actuació de protecció contra les inundacions en el Barranc del Sol per a donar resposta als desbordaments per pluges que es produeixen cada any”.

La declaració institucional promoguda pel grup socialista, Compromís i Podem-EUPV i que compta amb el suport de la resta dels partits municipals. Aposta per una proposta d’adaptació al canvi climàtic tal com recull el Pla de Conca i el Pla de Gestió de Riscos d’Inundació 2021-2027 de la Confederació Hidrogràfica ara en fase de tràmit, que fixa “com a nous objectius la gestió hidrològica, la restauració hidro-forestal, el millor aprofitament de l’aigua pluvial per a omplir aqüífers i l’adaptació al canvi climàtic, noves directives que fan necessari l’actualització de les últimes projeccions”.

Recorda que l’antic plantejament d’un nou col·lector en la zona es va postergar primer amb l’anul·lació del PAI Mestrets al qual es va vincular i, posteriorment, va rebre una resposta negativa de la CHJ en considerar “que no semblava prudent incloure més cabal al riu Sec”.

L’edil del PSPV-PSOE José Luis López ha destacat “la importància de reclamar a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) la canalització del Barranc del Sol perquè drene al Riu Sec”.

“Demanem que este projecte estiga executat com més prompte millor, ja que és una demanda històrica dels veïns i veïnes de la zona que pateixen les conseqüències que no estiga el barranc canalitzat amb cada episodi de fortes pluges”, ha apuntat López.

“Reclamem amb esta declaració institucional la canalització, i també altres infraestructures complementàries que permeten augmentar els cabals de desguàs a la mar en períodes d’avinguda d’aigües”, ha dit el regidor socialista.

El regidor de Compromís Francesc Mezquita ha ressaltat que l’acord busca “donar una solució a un punt conflictiu i que esta solució arribe al més prompte possible” i ha recordat que “des de Compromís també hem inclòs una esmena als Pressupostos Generals de l’Estat perquè contemplen este projecte”.

El també titular de la delegació de Participació Ciutadana ha apuntat que la declaració institucional vol “respondre a una demanda històrica dels veïns i les veïnes del districte nord i recull les peticions de les associacions dels barris de Roser, Sant Agustí i San Marcos”. Mezquita també ha assenyalat que “és hora que les administracions escolten la ciutadania i solucionen este problema d’inundacions, tot seguint la nova normativa i respectant al màxim l’entorn natural del barranc”.

“Els experts adverteixen que cada vegada seran més freqüents i extrems els episodis de temporals, pel que necessitem canviar el paradigma en la gestió d’inundacions, ja que no s’és suficient amb obres d’alleujament d’aigua. Necessitem promoure solucions naturals o sistemes de drenatge sostenibles que eviten escolaments i minimitzen les inundacions, actuacions que van en la línia del nou Pla General i els criteris de la CHJ”, explica per la seua banda el portaveu de Podem-EUPV, Fernando Navarro.CatalanSpanish