Acordat el repartiment d’escons en Corts amb l’oposició del PP, que tindrà Vox en la fila de dalt

PSPV, Compromís i Unides Podem mantenen els seus seients i tira avant la proposta de Vox, que bromeja amb estar a "l'extrema dreta"

Els grups amb representació en Les Corts Valencianes han acordat finalment la seua distribució en l’hemicicle amb l’oposició del PP, que considera que s’ha fet amb l’ànim de molestar-los. En el costat esquerre es manté la ubicació de PSPV, Compromís i Unides Podem, malgrat les reivindicacions que havia fet aquest últim grup d’eixir del “galliner”, i en el costat dret el PP es manté a la dreta però perd l’última fila, en la qual se situarà Vox, mentre Ciutadans es queda en la zona que venia ocupant fins ara.

Així ho han acordat en la Junta de Portaveus, a la qual Vox ha portat dos plans (A i B), en les quals els seus deu diputats se situaven en l’última fila, bé damunt del PP o de Ciutadans. Al final, estaran damunt dels ‘populars’.

El seu portaveu, Ana Vega, ha bromejat assenyalant que estan “en l’extrema dreta”, com se’ls sol qualificar, i ha ressaltat en relació a les reticències del PP que en Corts no els estima “ningú” però en algun lloc han d’estar, no van a estar asseguts “en el passadís”. A més, ha incidit que amb el repartiment d’espais de treball en la cambra ixen “perdent 25m2”.

La portaveu adjunta del PP, Elena Bastidas, ha indicat que aquest és “un capítol més del pacte dels seients” i s’ha mostrat “sorpresa” per l’actitud dels “col·laboradors o convidats especials” del Botànic, Ciutadans i Vox. Al seu juí, la resta de grups han arribat ja a la junta amb aquest tema “ja parlat”.

El PP plantejava en la seua proposta que es mantingueren com a definitius els escons provisionals assignats, però finalment ha tirat avant la proposta de Vox, el “primer gran acord amb l’extrema dreta” del Botànic, pel qual els ‘populars’ perden l’última fila.

“Es trenca la lògica i la tradició parlamentària”, ha advertit la diputada, que el partit del president, en aquest cas el PSPV, se situa a un costat amb cinc files, i el principal grup de l’oposició just enfront amb el mateix nombre de files. Ara no serà així i es trenca eixa “simetria”, ha insistit, tot açò “amb l’ànim de molestar al PP”.

No obstant açò, ha advertit que ni amb aquesta decisió sobre la ubicació ni amb el repartiment de metres quadrats i despatxos, en el qual el PP “ix perjudicat” van a “trobar” als ‘populars’: “Com menys espai i quantes més dificultats, més ens creixerem, més força tindrà el PP fora d’aquestes parets i més intensa serà la nostra tasca”.

Preguntada sobre si els molesta tindre Vox darrere, ha indicat que el seu malestar està en el “convenciment” que s’ha triat eixa ubicació per a “perjudicar el PP” perquè eixe partit ha variat la seua posició inicial i s’han “entès a la perfecció” amb Cs. Per a Elena Bastidas, Unides Podem ha sigut el “clar vencedor” en el repartiment d’espais i qui “va a condicionar la política botànica”.

Per la seua banda, el síndic de Cs, Toni Cantó, ha assenyalat que els agrada la proposta de repartiment aprovada però ja que Vox va a estar en l’extrema dreta de l’hemicicle, “els comunistes havien d’estar darrere del PSPV”, en l’extrem esquerre, però “no els vol”.

Ha justificat la seua preferència per aquesta ubicació de Vox darrere del PP i no de Cs per l’eixida als passadissos, assenyalant que el fet que estiguen en un costat o en un altre “no els importa moltíssim”.

La portaveu adjunta d’Unides Podem, Pilar Lima, ha indicat que finalment es mantindran en els escons que ocupaven encara que pensen que mereixen “un altre espai”. No obstant açò, són “generosos” i “els millors seients estan en el Consell” i els han aconseguit de la mà de Rubén Martínez Dalmau i Rosa Pérez.

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha indicat que en Unides Podem “s’han adonat que la seua opció de baixar era pràcticament inviable” i ha assenyalat que “ja està arreglat” tot el referit al repartiment d’espais de treball, indicant que els “perjudicats” en metres són els primers a triar despatxos pròxims a l’hemicicle.

Respecte a l’afirmació de Vox que no els vol ningú al costat, ha indicat que “les persones són súper respectables” i els diputats d’aquesta formació són “molt amables, educats” i s’han conformat amb el que s’ha proposat, per la qual cosa malgrat que les seues idees són “repugnants”, el tracte personal és bo.

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha assenyalat que han recolzat eixa proposta perquè Vox ha d’estar “on li toca, en l’extrema dreta” i ells volien “tindre’ls més lluny” del seu grup.

ValenciàEspañol