Adif realitzarà obres de millora en diferents punts de la línia Xàtiva-Alcoi

Esta actuació contempla millores en un túnel, la construcció d'un mur de contenció i altres operacions de neteja de cunetes i obres de drenatge.

Adif té previst iniciar una sèrie d’obres de millora, des del 19 d’octubre fins al 30 de novembre, en diferents punts de la línia Xàtiva-Alcoi (63,7 km).

Els treballs, que suposen una inversió aproximada de 700.000 euros (IVA exclòs), inclouen la renovació i millora d’un túnel entre Xàtiva i El Genovés, construir un mur de contenció d’uns 75 m en trinxera entre els punts quilomètrics 5/400 al 5/500, i altres operacions de neteja de comptes i obres de drenatge.

Esta actuació reafirma el compromís del Mitma i Adif amb la realització de diverses millores i inversions en la línia. L’objectiu és augmentar els paràmetres de fiabilitat de la infraestructura, amb el consegüent benefici per al servei.

Descripció de les obres

Entre les obres més significatives que s’escometran, destaquen les següents:

  1. Renovació i millora del túnel núm. 1, en el trajecte Xàtiva-El Genovés: situat entre la muntanya Penya Brúfol i el riu Albaida, té una longitud de 250 m, una altura de 5,47 m i una amplària de 6,4 m. Les actuacions més destacables consisteixen en el següent:

Reforç de hastiales mitjançant cintres i formigó projectat.
Tractament de la rajola de la volta i obres de millora en diversos punts per a evitar filtracions en períodes de fortes pluges.

  1. Construcció d’un mur d’uns 75 m de longitud en trinxera entre els pàg. kk. 5/400 al 5/500. Esta trinxera, situada entre Xàtiva i El Genovés, va patir una deterioració després de les fortes pluges de la passada DANA.
  2. Altres tasques de manteniment al llarg de la línia, com a neteja de cunetes i armament de via.

Esta actuació s’afig a altres inversions en la línia, incloses en el Pla de Rodalia de la Comunitat Valenciana, com les obres de noves instal·lacions de seguretat entre Xàtiva i Alcoi (adjudicades per import de 7.076.110,1 euros, IVA inclòs), i la redacció dels projectes de renovació de via en els trams Ontinyent-Alcoi (adjudicat per 568.344 euros, IVA inclòs) i Xàtiva-Ontinyent (licitada per 1.026.503,73 euros, IVA inclòs).

La línia Xàtiva-Alcoi posseeix un traçat en planta molt sinuós a causa de les dificultats orogràfiques, amb corbes de radi reduït i nombrosos túnels, trinxeres i ponts. Quant a l’altimetria (vegeu perfil adjunt), configura trams de forts pendents de fins a 23 mil·lèsimes de rampa.

Modificació dels serveis ferroviaris

Renfe ha establit un pla alternatiu de transport per carretera amb l’objectiu de reduir les afectacions als serveis ferroviaris i garantir la mobilitat als viatgers durant els treballs d’infraestructura.

La informació completa sobre horaris i freqüències es pot consultar també en el telèfon 912 320 320, així com en la pàgina web de Renfe www.renfe.com.

Inversions a la província de València i Alacant

Les inversions d’Adif des de 2018 a les províncies de València i Alacant han ascendit a quasi 48,1 M€. La partida més significativa correspon a Rodalia (millora de la xarxa i connexió de totes dos províncies), amb 27,9 M€.

CatalàEspañol