jueves, 18 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Agència Tributària Valenciana contra el frau fiscal recupera 101,2 milions en 2019

Un total de 74,6 milions s'han recuperat en els impostos de transmissions patrimonials, successions, donacions i actes jurídics documentats, i 10,7 milions en l'impost de patrimoni.

L’actuació de l’Agència Tributària Valenciana (ATV) contra el frau fiscal ha permés recuperar 101,2 milions en la Comunitat Valenciana, en 2019, segons les primeres estimacions d’este organisme.

Un total de 85.360.000 euros es corresponen amb les actuacions dels departaments de Gestió i Inspecció, i 15.895.000 a l’acció del departament de Recaptació.

Es tracta de dades provisionals a l’espera dels resultats definitius de l’informe de la Inspecció General del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública que s’emetrà d’ací a poc temps.

“El nostre objectiu és incentivar el compliment voluntari de les obligacions tributàries i perseguir a tots aquells que de manera intencionada tracten d’evadir les seues obligacions fiscals, ja que això perjudica a tota la societat”, ha indicat el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler.

“No podem oblidar que amb els impostos que paguem tots es financen els serveis públics fonamentals dels valencians: la sanitat, l’educació i els serveis socials”, ha afirmat el conseller.

Així, complint amb el Pla de Control Tributari, des de l’Agència Tributària Valenciana es realitzen actuacions en tots els departaments d’aplicació dels tributs, és a dir, en gestió, recaptació i inspecció tributària.

Dels 85.360.000 euros recuperats pels departaments de Gestió i Inspecció 74,6 milions s’han aconseguit mitjançant les actuacions dutes a terme en l’impost de transmissions patrimonials, successions, donacions i actes jurídics documentats, i 10,7 milions en l’impost de patrimoni.

Successions, Donacions, Transmissions i AJD

Respecte a l’impost de successions, donacions i transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, els programes associats a regularitzar l’aplicació indeguda dels beneficis fiscals, la presentació d’autoliquidacions fora de termini, la comprovació de valors i l’aplicació indeguda de tipus impositius han obtingut uns ingressos de 65 milions d’euros.

A això se li suma el Pla d’Actuació de Protocols No Autoliquidats (PAPNA), que té com a objectiu detectar a aquells ciutadans i ciutadanes que tenen l’obligació de realitzar autoliquidacions i no les han presentades.

Les actuacions desenvolupades en el marc d’este pla han permés obtenir ingressos de 8 milions d’euros. “Les xifres demostren el gran èxit de la iniciativa, la qual cosa suposa un altre assoliment per a l’ATV i per als serveis públics de la ciutadania”, ha indicat Soler.

Impost de patrimoni: actuacions intensives i extensives

Per part seua, el Pla de Xoc contra el Frau Fiscal en l’Impost de Patrimoni, posat en marxa fa ara 4 anys, també està donant molt bons resultats. Es va iniciar en 2016 i va permetre recuperar 5,2 milions, i en 2019 la xifra que s’ha recuperat ja aconsegueix els 10,7 milions.

A més, s’ha comprovat que s’han presentat autoliquidacions extemporànies, com a efecte indirecte a les actuacions de lluita contra el frau fiscal per valor de 3,10 milions.

En este tribut l’Agència Tributària Valenciana combina dos tipus d’actuacions, les extensives i les intensives, per a una major eficàcia de la seua actuació.

Les primeres es realitzen en massa amb la finalitat de sotmetre a control les declaracions que presenten els obligats tributaris mitjançant l’encreuament d’informació i la verificació de dades amb l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT). L’objectiu és detectar i corregir els incompliments tributaris reiterats i de menor gravetat i complexitat.

Igualment, les actuacions intensives, que duu a terme el departament d’Inspecció Tributària, estan dirigides a descobrir, regularitzar i reprimir les formes més greus i complexes de frau tributari, així com a comprovar en profunditat el correcte compliment de les obligacions tributàries.

“En els últims anys el pes relatiu de les actuacions extensives s’està reduint per la presentació voluntària que van realitzant els contribuents”, ha indicat Vicent Soler.

Dúmping fiscal

“Per part seua, les actuacions intensives cada vegada tenen major pes, especialment pels expedients relacionats amb el ‘dúmping fiscal’, que apareixen quan els contribuents realitzen trasllats ficticis de residència a aquelles comunitats amb beneficis fiscals. Estes actuacions es realitzen amb la col·laboració de l’AEAT a través de les dades de tramitació d’expedients de canvi de domicili”, ha explicat el conseller.

“Els casos de ‘dúmping fiscal’ són especialment greus perquè, a més, produeixen un doble efecte; el primer en relació amb els tributs cedits que gestionen les CCAA (successions, donacions, patrimoni) i el segon sobre la recaptació de l’IRPF, una de les bases sobre les quals es calculen les transferències del sistema de finançament autonòmic”, ha explicat la directora de l’Agència Tributària Valenciana, Sonia Díaz.

“La labor inicial de l’ATV és d’investigació, la cerca d’indicis de la vida quotidiana que conduïsquen a iniciar aqueix procediment de canvi de domicili; targetes sanitàries, despeses en farmàcia i llocs de presentació de receptes, consums elèctrics, fins i tot, visites al domicili fictici per a comprovar si està habitat de debò”, ha indicat la directora de l’ATV.

L’ATV, un referent

Des de la declaració de l’estat d’alarma, este organisme ve parant atenció de manera telefònica a través del 012 així com via correu electrònic en l’adreça oac_atv@gva.es per a dubtes relacionats amb l’impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, successions i donacions i vehicles, i en l’adreça reca_atv@gva.es els dubtes referits a gestió recaptatòria.

Així mateix, des de l’ATV s’ha ampliat, fins al mes següent a la finalització de l’estat d’alarma, el termini per a la presentació i pagament dels impostos de patrimoni, successions i donacions, transmissions patrimonials i actes jurídics documentats.

De la mateixa manera, l’ATV ha posat en marxa la campanya ‘Et telefonem’, un servei telefònic per a la realització de la declaració de la renda en col·laboració amb l’AEAT, ja que les mesures de prevenció del coronavirus han obligat a suspendre l’atenció presencial. A més es manté operativa la línia telefònica d’atenció de dubtes.

“El nostre objectiu és estar al costat dels contribuents, facilitant-los la seua labor i atenent-los quan el necessiten. Estem al servei dels ciutadans. A més, estem realitzant un especial esforç per fomentar l’ús de mitjans electrònics, sense deixar de costat la lluita contra el frau fiscal”, conclou Sonia Díaz.

Últimas noticias

Contenido relacionado