PSPV, Compromís, Podem i EUPV es personen per les agressions del 9 d’Octubre

Diverses organitzacions integrants de la Comissió 9 d’Octubre, entre elles els sindicats CCOO i Intersindical i els partits PSPV-PSOE, Compromís, Podem, EUPV i ERPV, s’han personat com a acusació popular en la causa oberta en Instrucció 15 per les agressions del passat 9 d’Octubre.

Segons ha informat Acció Cultural en un comunicat, també s’han sumat a esta personació altres col·lectius d’esquerra, com Escola Valenciana, Plataforma pel Dret a Decidir o la Societat Coral El Micalet, entre altres.

El motiu de la personació és “la defensa dels drets elementals de manifestació i lliure expressió, que van ser vulnerats aquell dia”.

Les agressions a periodistes i participants en la marxa, convocada en defensa de la llengua valenciana, que van protagonitzar grups d’ultradreta es van saldar amb la imputació de disset persones, les declaracions de les quals davant el jutge es van iniciar el passat mes de gener.

En opinió d’Acció Cultural, “esta acció violenta es va produir sense que la Delegació del Govern i les Forces de Seguretat de l’Estat compliren amb el seu deure garantir el lliure exercici per part dels ciutadans dels drets elementals de manifestació i lliure expressió, i la seguretat física dels ciutadans davant la violència de grups minoritaris”.

“L’acció violenta de grups minoritaris va impedir l’inici de la manifestació en el lloc previst -la plaça de Sant Agustí- i la fi en el Parterre, que es trobava ocupat per persones en actitud agressiva, i a més els participants van sofrir insults, amenaces i agressions físiques”, ha denunciat este mateix col·lectiu.

La manifestació va ser organitzada i convocada com cada any- per la Comissió 9 d’Octubre, una plataforma unitària formada per diverses entitats, sindicats i partits.

Fins ara, s’han presentat acusacions particulars (de les persones agredides), dos acusacions populars (de Moviment contra la Intolerància i de l’Ajuntament de València, aquesta última en vies de confirmació, ja que ha estat impugnada per les defenses) i el Ministeri Fiscal, a les quals se sumen les de les ja esmentades associacions integrades en la Comissió 9 d’Octubre.

El jutjat ha declarat la complexitat de la causa, atesa la multiplicitat de fets, d’afectats i de parts en el procediment i les múltiples diligències a practicar, la qual cosa permet excedir el termini ordinari de sis mesos previst en la Llei d’Enjudiciament Criminal per a la instrucció de les causes penals i treballar amb exhaustivitat totes les vies de recerca. EFE

CatalanSpanish