19.9 C
Valencia

Planas confirma mesures fiscals per a finançar crèdits de citricultores

Les iniciatives proposades busquen ajustar l'oferta, injectar liquiditat al sector, millorar la informació sectorial, afavorir la incorporació dels citricultors a les organitzacions de productors (OP) i vigilar el principi de reciprocitat d'en els acords amb tercers països, la formació de preus i la qualitat

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació està treballant amb Hisenda en la línia d’avals de Saeca per a finançar crèdits de liquiditat que sol·liciten els citricultors per import de 40 milions i la rebaixa dels mòduls per a la renda 2018, ha assegurat el ministre Luis Planas.

Planas, que ha presidit hui la reunió de la Mesa Nacional de Citricultura, ha proposat 14 mesures per a millorar a curt i mitjà termini l’estructura d’aquest sector que, segons ha reconegut, està immers ara en una “mala campanya”.

Les iniciatives proposades busquen ajustar l’oferta, injectar liquiditat al sector, millorar la informació sectorial, afavorir la incorporació dels citricultors a les organitzacions de productors (OP) i vigilar el principi de reciprocitat d’en els acords amb tercers països, la formació de preus i la qualitat.

“Volem que Espanya mantinga el seu lideratge mundial en l’exportació de cítrics frescos de cara al futur” i, per a això, és necessari que “ens bolquem per una millor organització del sector”, perquè siga fort en un mercat cada vegada més “global i competitiu”, ha sentenciat.

- Publicitat -

Planas ha qualificat la reunió de “molt positiva” i ha anunciat la possibilitat d’ampliar amb més volum el contingent de pagament per a la transformació de 50.000 tones de cítrics en suc, així com allargar la seua vigència fins al 30 d’abril.

S’ha compromés al fet que Espanya demande al Consell de Ministres Europeu i la Comissió que reforcen les inspeccions fitosanitàries en els controls d’entrada de cítrics i que es faça “una anàlisi d’impacte sòlid” sobre com afecten el sector citrícola els acords comunitaris amb països tercers.

- Publicitat -

També s’ha compromés a incloure en la legislació nacional modificacions en els programes operatius de les OP citrícoles per a perquè els productors puguen realitzar reconversions varietals d’aquells cítrics “amb difícil eixida comercial”.

Les propostes, a les quals ha tingut accés Efe, inclouen, a més, l’encreuament d’informació sobre varietats en producció i les seues cotitzacions per a millorar la planificació i les possibles reestructuracions varietals.

També defensa l’homogeneïtzació dels aforaments de campanya que elaboren els executius regionals de les zones productores amb informació que ofereixen les declaracions per a les ajudes directes de la Política Agrícola Comuna (PAC) i que, com ha ressaltat el ministre, indiquen la “varietat i data de plantació”.

Planas ha qualificat de “fonamental” augmentar aquest 34% de citricultores que estan organitzats entorn de les OP i a associacions d’OP “des del punt de vista comercial” i per a accedir a línies d’ajudes per a la promoció de la PAC”.

Per a això, el seu departament ha anunciat al sector aquest matí que està treballant en l’elaboració d’una “anàlisi global sobre aquestes estructures organitzatives”, així com una “possible modificació de la normativa nacional per al reconeixement de les OP de fruites i hortalisses”.

Una altra de les mesures “clau” per a millorar l’estructura del sector és, al seu judici, que la interprofessional Intercitrus, que aglutina tant a la producció com a la comercialització, siga forta perquè “si no el sector tindrà dificultats de futur”, i ha posat com a exemple a Alimpo, centrada en la llima i l’aranja.

Els representants del sector citrícola, que es reuniran de nou en el MAPA a principi d’abril, han indicat que estudiaran les propostes que, en alguns casos han sigut qualificades de interessants i en altres casos com a “decebedors” perquè no contemplen ajudes de mínims per a aquesta campanya.

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -Apunt

Segueix-nos

13,565FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -CJCV
- Publicitat -Plataforma

Notícies relacionades

- Advertisement -

: Valencià