11.3 C
Valencia

Agullent recupera el Barranc de la Canadella i posa fi al contenciós amb la CHJ

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

El consistori destina 46.000 euros a la restauració i adequació del llit del barranc, després de que la Confederación Hidrográfica del Júcar denunciara les obres de pavimentació executades en 2005 sense autorització

El consistori d’Agullent ha invertit 45.759 euros, corresponents al Programa d’Inversions Financerament Sostenibles (PIFS) 2016 de la Diputació de València, en la recuperació de l’entorn del llit del Barranc de la Canadella. Unes actuacions que han permès posar fi als problemes d’evacuació d’aigües que havia generat la colmatació d’aquest barranc, a més d’aconseguir resoldre favorablement el contenciós que havia ocasionat aquesta actuació realitzada sense la pertinent autorització de l’òrgan competent, i causant el menor perjudici econòmic per al municipi.

En concret, els treballs realitzats s’han centrat en la part baixa del barranc, en la confluència amb la Font Jordana, on s’ha procedit a l’eliminació parcial de la llosa de formigó existent i l’execució d’una rasa per restituir la secció del barranc que ha anat minvant com a conseqüència d’alguns despreniments. També s’ha retirat un tram de canonada en desús i la supressió d’arbustos. Tots aquests treballs, els quals han estat supervisats en tot moment per la Confederación Hidrográfica del Júcar (CHJ), han permès restaurar parcialment l’estat original del traçat, afavorint que les aigües pluvials puguen ara discórrer d’una manera més ordenada, especialment durant els episodis d’intenses pluges.

La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha visitat recentment les actuacions realitzades en aquesta demarcació, acompanyada per l’alcalde de la localitat, Jesús Pla, i la resta de membres de la corporació municipal. La vicepresidenta s’ha mostrat «especialment reconfortada» al comprovar «com els recursos de la corporació provincial i el compromís de la Diputació amb el treball dels nostres alcaldes i alcaldesses ha servit, en aquest cas, per donar solució a una greu problemàtica de canalització d’aigües al municipi que, a la seua vegada, ha comportat un important problema judicial per a l’ajuntament i per a la localitat d’Agullent en el seu conjunt», ha remarcat.

- Publicitat -

Per la seua part l’alcalde, Jesús Pla, ha detallat que la problemàtica al Barranc de la Canadella «ha estat un contenciós que s’ha prolongat durant més d’una dècada, i que ara hem pogut solucionar de forma favorable amb els recursos de la Diputació de València», ha destacat. «Les obres executades, amb el vist-i-plau de la Confederación HIdrográfica del Júcar, han finalitzat i, per tant, hem esmenat un problema comptant amb el consens de totes les parts implicades», ha detallat l’alcalde.

Multa de 300.000 euros

- Publicitat -

L’any 2005 l’equip de govern que aleshores gestionava l’Ajuntament d’Agullent va adoptar la decisió d’aprofitar la renovació d’un col·lector d’aigües residuals en dolent estat per tal d’urbanitzar part del Barranc de la Canadella, pavimentant una part del llit del barranc amb l’objectiu d’urbanitzar la zona i convertir aquest canal de domini públic hidràulic en una via urbana més.

Al no comptar amb la preceptiva autorització de l’entitat competent, la Confederación Hidrográfica del Júcar denuncià la intervenció i inicià en 2008 un procés sancionador. Un any més tard, el Consell de Ministres, a instàncies del Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí, va acordar imposar una sanció de 300.000 euros al consistori d’Agullent per una infracció considerada «molt greu». La sanció comportava, a més, el pagament d’una indemnització per valor de 61.249 euros amb motiu «dels danys ocasionats al domini públic hidràulic». La corporació impugnà aquest càstig i acabà lliurant-se d’assumir el pagament d’aquesta quantitat, després d’aconseguir que es declarés la prescripció de la falta.

Davant aquesta resolució, la Confederación Hidrográfica del Júcar exigí en 2013 a l’Ajuntament d’Agullent que complira amb la seua obligació de «reposar el domini públic hidràulic al seu estat anterior», sota l’amenaça d’executar les obres de manera subsidiària o d’obligar el consistori a assumir una indemnització pels danys i perjudicis ocasionats. L’ajuntament va recórrer aquesta resolució davant el Tribunal Superior de Justícia (TSJCV), el qual va desestimar les seues pretensions en 2016.

Tot i recórrer la sentència, l’administració local ha mantingut al llarg dels darrers mesos diverses reunions de treball amb l’organisme de la conca estatal. Aquestes han fructificat en un acord positiu per tal d’esmenar la problemàtica, i fer-ho minimitzant el seu impacte sobre la tresoreria municipal. Unes actuacions que ja són una realitat gràcies als fons de la Diputació de València cedits al consistori d’Agullent.

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -25N_Benitatxell 25N_Castelló 25N_Onda

Segueix-nos

13,291FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -DipCas_rural DipCas_Cultura
- Publicitat -DipCas_Turismo Caixa Ontinyent Alcora25N
- Publicitat -Borriana_Comerç Cuentacuentos
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Torrent enforteix el seu compromís per a erradicar la violència contra les dones

L'objectiu de la mateixa és conscienciar, visibilitzar i previndre a la ciutadania del municipi amb una sèrie d'actes i activitats significatives.

Bétera consciència i sensibilitza sobre la violència de gènere

S'hi ha creat una guia per a dones víctimes de violència de gènere que té com a finalitat augmentar i millorar els mecanismes d'atenció de dones en situacions de violència.

62 xiquets i xiquetes de l’Eliana planten el seu arbre en el Bosc de la Benvinguda

Després d'esta quarta edició la iniciativa suma un total de 270 exemplars d'oms en procés de recuperació.

L’aeroport de Castelló dona per extingit l’incendi declarat en una aeronau destinada a desmantellament

En el sinistre no s'han registrat danys personals i els materials es limiten a l'aeronau afectada pel foc.

Sanitat declara 53 morts des del dissabte per coronavirus

En estos moments hi ha 15.383 casos actius.
- Advertisement -

: Valencià