AI: Sense una reforma de la llei d’asil, el passatge de l’Aquarius s’enfronta a la indigència

"Aquesta és la gran oportunitat per reformar el sistema d'asil. La llei d'asil a Espanya és de l'any 2009 i no té reglament"

El director d’Amnistia Internacional a Espanya, Esteban Beltrán, defensa que l’acolliment de l’Aquarius és “una mesura valenta” encara que alerta que “quan arriben a Espanya, aquestes persones tindran una tranquil·litat de sis o huit mesos, però si no es reforma el sistema d’asil, després d’aquest període probablement s’enfrontaran a la indigència”.

Beltrán, que presenta aquest dimecres a València la seua obra “La fotuda intensitat de viure”, ha repassat en una entrevista amb EFE l’actualitat entorn de les migracions i ha assegurat que segons recerques d’AI, “les persones refugiades s’enfronten, al cap de màxim un any, a la indigència”, i ha agregat: “Cal rebre a refugiats i cal rebre’ls bé, amb garanties”.

“Aquesta és la gran oportunitat per reformar el sistema d’asil. La llei d’asil a Espanya és de l’any 2009 i no té reglament”, ha asseverat per descriure com a “clau” la reunió que mantindran els caps de govern europeus a la fi de juny sobre aquest sistema.

Preguntat per si es tem que l’arribada de refugiats desperte reaccions d’odi, Beltrán ha respost rotund que no: “Al contrari, Amnistia Internacional va fer una enquesta fa any i mig en 29 països, i un dels més receptius a rebre refugiats és Espanya”.

“Les polítiques de govern durant els últims anys s’han apartat de l’opinió pública, que vol rebre refugiats”; la qüestió, ha dit, és que el problema és estructural del sistema: “Espanya no ha estat un país d’acolliment per a refugiats, hem incomplit la nostra quota”, i ha recalcat que Espanya junt amb altres països han d’apartar-se d’aquesta tendència xenòfoba i racista d’Itàlia.

A més, ha apuntat que Amnistia Internacional s’ha dirigit als governs valencià i central per “assegurar-se que es revise la sol·licitud d’asil de les persones que arriben i que no s’interne als centres d’acolliment de refugiats com a mesura automàtica”.

Així mateix, ha anunciat a EFE que AI estarà en el port per rebre als refugiats, encara que consideren que és l’Estat qui ha d’oferir els recursos necessaris per a la recepció.

En el seu llibre, Beltrán reflecteix “una fotuda intensitat” perquè de la vida, subratlla, “un recorda les qüestions extraordinàries, viatges, relacions amoroses, encara que en el fons siguen ordinàries”.

“Recordem com a extraordinària la més ordinària de les accions, que és la mort dels éssers estimats, la pitjor mort”, ha manifestat Beltrán sobre una obra basada en un període de dos o tres anys de la seua vida.

“No vaig pensar a escriure cap llibre, ni tan sols va ser un desfaig perquè no em va fer feliç escriure-lo. No vaig tenir més remei que narrar-ho, per analitzar el caos”, comenta l’autor d’un llibre que defineix com a poemari, novel·la i una sort de diari. EFE