Puig: “l’ajornament de les falles i la Magdalena seran una sangria econòmica”

El president de la Generalitat assegura que s'està estudiant una nova data en conjunt amb l'Ajuntament i els implicats. De moment, assegura que es facilitarà el trasllat dels monuments quan es tome una decisió definitiva.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha mantés una reunió amb el president de la CEF, el president general de Comissions Obreres i de l’Unió General de Treballadors per a informar-les de les mesures que han prés d’avant l’ajornament de Les Falles i Magdalenes. En la reunió s’ha fet un balanç de com afectara a l’economia esta nova situació.

Esta situació, que per al moment comptabilitza 76 infectats, dels quals 18 estan hospitalitzats, es troba en un moment clau de contenció del virus. Per això, totes les organitzacions veuen bé el cancel·lament provisional de les festes que es va decidir ahir en funció dels criteris tècnics professionals i el Ministeri de Sanitat. No obstant això, el president es mostra “segurque guanyarem la batalla al coronavirus”.

Ximo Puig es reuneix amb el gremi faller

Per la seua part, els gremis fallers anunciaren este matí que no anaven a moure els monuments dels carrers abans que ningú els garantisca que els pagaran les despeses, perquè asseguren que no tenen diners per a suportar esta acció. El president de la generalitat, encara que es reunirà en ells esta vesprada a les 17h, ha avançat que “la Generalitat esta disposta a treballar conjuntament en els ajuntaments per ajudar a canviar esta situació. El que és cert és que esta gestió es farà en l’àmbit local, però tot i això suportarem estratègicament una solució que ajude als gremis fallers que són una part fonamental de les falles”.

A més, ha corroborat que “no es pretén a allargar les vacances dels escolars després de les acordades per les Falles”. Quant als treballadors, veu molt difícil que s’aconsegueixen dies de festa per a suplir els festius que se celebren a la setmana fallera a la nova data de les falles per al 2020, encara que s’estudiarà una solució”, ha recalcat Puig.

ajornament de les falles
Fotografia: Alicia Alegre.

Les qüestions de salut per damunt de l’economia

Ximo Puig ha afirmat este matí que l’ajornament de les festes de les Falles i la Magdalena era necesari, ja que “les qüestions de salut pública sempre estan per damunt de les qüestions econòmiques, decisió innegociable en estos moments”.

D’altra banda, Puig ha destacat que respecte a la situació actual, “s’ha de mantenir la serenitat però és important introduir estímuls en l’economia per a intentar compensar la caiguda que puga haver-hi en diferents sectors a conseqüència d’esta crisi global”.

Per al president de la Generalitat “és molt important comptar amb la solidaritat i amb el compromís de la UE perquè relaxe les exigències en matèria de dèficit públic i és important que s’establisquen línies d’actuació política per a facilitar l’activitat econòmica a recolzar-la a través de línies de crèdit i liquiditat de les empreses”. També, “abordar matèries de seguretat social que tenen a veure amb la protecció de les persones que estan afectades pel coronavirus i complementar-les amb mesures addicionals d’ocupació per a implementar-ho o introduir mesures de sensibilitat perquè no supose la pèrdua d’ocupació”.

Puig ha volgut abordar la professionalitat de la Sanitat Pública i la importància de reforçar el sistema sanitari amb inversió de més mitjans i més persones de cara a la crisi del coronavirus. A més, ha afegit que: “s’està estudiant una nova data en conjunt amb l’Ajuntament i els implicats”. De moment, assegura que es facilitarà el trasllat dels monuments quan es tome una decisió definitiva. 

: Valencià