```
viernes, 26 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Com fer costat a una dona amb Càncer de Mama?

L'Institut Bernabeu ha creat una guia de consells per a familiars i amics a l'hora d'ajudar i fer costat a totes aquestes dones, sota el lema “Sentir que em vols”.

Aquest pròxim 19 d’octubre se celebra el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama en homenatge a totes aqueixes dones que lluiten diàriament per a superar aquesta malaltia i a les quals van morir en l’intent. Però també és un dia per a recordar la importància d’invertir en investigació i prevenció sobre una malaltia que s’emporta moltes vides innocents. Segons l’Observatori del Càncer, aquest tipus de tumor és el més freqüent en dones. De fet, en el que portem de 2020 s’han detectat 140 nous casos per cada 100.000 dones, segons l’Observatori.

La lluita contínua de les dones afectades diàriament per càncer de mama és indiscutible i admirable, per això, mereixen tot el suport que se’ls puga donar. L’Institut Bernabeu ha creat una guia de consells per a familiars i amics a l’hora d’ajudar i fer costat a totes aquestes dones, sota el lema “Sentir que em vols”.

Parlar des de l’empatia i la comprensió, evitant caure en tòpics que res ajuden, és la millor manera d’acompanyar-les en aquest dur procés.

Què els diem? Com podem ajudar a una dona amb càncer de mama?

Us deixem les 10 frases de la guia de l’Institut Bernabeu i una interpretació d’aquestes.

  1. “Et vull”: Estar al costat d’ella perquè senta que no està sola.
  2. “Sóc ací per a escoltar-te”: Només escoltar, sense jutjar, sense emetre judicis. Encara que també a vegades cal respectar el seu silenci, que preferisquen no parlar d’això.
  3. “Em preocupa el que et passa”: Parar-li atenció és una manera de demostrar que eres ací per a ajudar-la, per a passejar, per a fer alguna activitat o simplement per a acompanyar-la, si ho necessita.
  4. “No t’imposaré que sigues positiva”: Obligar-la a mostrar un fals positivisme genera frustració i desassossec. Una persona amb càncer no pot estar sempre fort emocionalment, té dret a estar trist també i al fet que no la jutgen per això. Encara que tampoc cal aportar una visió negativa de la seua malaltia. Millor sentir que parlar de més, no?
  5. “Parlem d’altres coses”: És molt important connectar amb el present i gaudir del moment i no estar sempre parlant del càncer.
  6. “No et contaré històries d’altres persones que van tindre càncer”: Pot ser que no l’ajuda saber alguns desenllaços.
  7. “T’abelleix?”: Inclou-la en els teus plans habituals. Eixiu a prendre alguna cosa, a passejar per la platja o a una rutita per la muntanya.
  8. “Ànims, però no batalles”: Cal cuidar el llenguatge, no sempre parlar de “guerres” o de “lluites” és el més apropiat, ja que no sempre es guanyen. És un procés d’aprenentatge, de superació i d’apoderament.
  9. “Explica’m com et sents, perquè no ho sé”: Si no has passat pel mateix tràngol, no pots saber exactament com se sent, així que és millor que t’ho explique.
  10. “No et donaré consells”: És millor oferir ajuda que imposar consells.

Últimas noticias

Contenido relacionado