L’Ajuntament rebutja debatre la retirada del mural contra la sentència d’Alsasua

Els vots de l'equip de Govern -Compromís, PSPV i València en Comú-, han tombat la iniciativa de Ciudadanos, que ha comptat amb el suport del grup municipal popular

L’Ajuntament de València ha rebutjat la urgència per a incloure en el ple una moció del grup municipal Ciudadanos (Cs) en la qual es demanava eliminar el mural contra la sentència d’Alsasua pintat en el mur de Jesuïtes i reclamava a l’alcalde, Joan Ribó, que demanara perdó a les víctimes, i per tant ni tan sols s’ha debatut.

Els vots de l’equip de Govern -Compromís, PSPV i València en Comú-, que ha argumentat l’absència de la urgència, que el mural original de l’artista Elías Taño ja no existeix i ja s’ha pres la decisió de netejar-ho, han tombat la iniciativa de Ciutadans, que ha comptat amb el suport del grup municipal popular.

El portaveu del Ciutadans, Fernando Giner, ha retret que la decisió de permetre aqueix mural “ha creat conflictivitat i enfrontament” entre la ciutadania i ha explicat que la seua moció demanava, a més de que desaparega el mural, el reconeixement exprés a les víctimes i que s’accepte la sentència, a més de que Ribó demanara perdó a les víctimes

També ha lamentat que este cas haja alçat tanta “atenció mediàtica” i la seua companya de grup, María Dolores Jiménez, ha considerat “molt greu” el que ha ocorregut i ha defensat la urgència en què “no es pot permetre que torne a ocórrer” una situació semblant.

El regidor del PP, Alfonso Novo, ha compartit la necessitat d’incloure la moció d’urgència i ha assegurat que “no havien d’haver permès” que es pintara aqueix mur, que s’ha convertit “en un horrorós aparador d’indecència i indigència intel·lectual”.

Ha retret a l’equip de govern que haja “donat afecte a expressions filoterroristes” i ha indicat que “no haurien de ser còmplices d’esta acció dels qui reivindiquen, apallissen,  i insulten a guàrdies civils i les seues parelles i crec que haurien d’aprofitar per a demanar disculpes”.

A més, l’edil ha acusat a la regidora Pilar Soriano de “mentir” per assegurar-los que no hi havia un expedient sobre l’autorització de pintar el mur situat al final de la Gran Via Fernando el Catòlic quan en “amb prou faenes sis dies es va iniciar l’expedient, es va signar la resolució i es va notificar”.

La regidor de Parcs i Jardins, Pilar Soriano, ha argumentat que el govern local haja votat en contra de la urgència, en el fet que “el mural d’Elías Taño ja no existeix” perquè damunt hi ha altres capes de pintura de gent que ha intentat esborrar-ho.

Ha defensat que el consistori no exerceix la “censura prèvia per a controlar el que un artista vol expressar” sinó que protegeix l’absència de missatges ofensius, homòfobs o que inciten a l’odi “una vegada produïts però mai de manera preventiva”.

El mur serà netejat que és el que passa amb els murs quan s’embruten“, ha apuntat i ha sentenciat: “El mural original no està i com es va a netejar no hi ha urgència que dempeus a la moció”.

CatalàEspañol