Alacant insta al Govern que permeta el desallotjament d’okupes

PP i Cs porten al ple una Declaració Institucional conjunta en la qual es demana modificacions del Codi Penal per a castigar més severament una pràctica que deixa desemparats a molts propietaris i que provoca problemes de seguretat, tràfic de drogues i degradació de la vida en els barris.

405

Les portaveus del PP i Ciutadans a l’Ajuntament d’Alacant, Mari Carmen d’Espanya i Mari Carmen Sánchez, han signat una Declaració Institucional conjunta que es debatrà en el pròxim ple per a demanar al Consell que inste al Govern central a modificar el Codi Penal i permeta el desallotjament d’habitatges ocupats il·legalment en el termini màxim de 12 hores.

En esta declaració reclamen a més “castigar més severament esta pràctica”. En l’exposició de motius, l’equip de govern explica que la ciutat d’Alacant, “gràcies al seu clima privilegiat i a les seues platges, atrau milions de visitants tots els anys, molts dels quals ja compten amb un segon habitatge a la nostra ciutat, que en moltes ocasions passa llargs períodes de temps deshabitades”.

El grup municipal popular i el de Ciutadans han afirmat que esta és la raó per la qual Alacant té una taxa d’habitatges ocupats per damunt de la de Madrid. Així, la declaració assenyala que a Alacant “hi ha barris pràcticament ocupats, com per exemple Joan XXIII” i la “conseqüència directa d’esta ocupació il·legal és l’augment de baralles, tràfic d’estupefaents i brutícia, ha assenyalat el consistori en un comunicat.

L’equip de govern considera “urgent abordar el fenomen d’okupació dut a terme per individus o grups de delinqüència organitzada, que ho fan de manera premeditada i amb una finalitat lucrativa”. “Cal distingir l’okupació per part de persones en situació de vulnerabilitat i la que es realitza des de la delinqüència organitzada”, ha matisat.

PP i Cs han denunciat que “les administracions no s’estan mostrant diligents a l’hora de buscar una solució” i l'”escassa protecció de la propietat privada i la lentitud dels processos judicials suposen un greu problema per als propietaris, per als veïns i per a les famílies”.

Davant estes situacions, proposen al Ple de l’Ajuntament d’Alacant posicionar-se “clarament a favor de la protecció i la defensa de la propietat privada”. S’emplaça al Consell al fet que inste al Govern central a permetre que l’autoritat pública puga desallotjar els habitatges ocupats il·legalment en un termini màxim de 12 hores i a reformar el Codi Penal en tots aquells aspectes encaminats a salvaguardar els interessos dels propietaris d’habitatges.

Mesures contra l’okupació


En concret, es demana reforçar les penes associades als delictes d’usurpació i passar de multa a privació de llibertat d’un a tres anys. També es reclama que es contemple de manera específica en el Codi Penal la figura de les màfies d’ocupació il·legal”.

En esta mateixa direcció, la Declaració Institucional conjunta planteja que es modifique la Llei 1/2000, de 7 de gener, d’Enjudiciament Civil, a fi d’establir un procediment sumari de recuperació de la possessió.

A més, es demana la reforma de la Llei d’Enjudiciament Criminal amb l’objectiu de “resoldre els delictes d’okupació mitjançant judicis ràpids”. També s’apunta a l’actualització de la Llei de propietat Horitzontal i la Llei de bases del Règim Local, amb la finalitat d'”atorgar legitimació per a instar estos desallotjaments a les comunitats de propietaris”, en cas que es desconega el propietari o este no comparega i també als ajuntaments, quan es constaten amenaces per a la seguretat i la convivència derivades d’estos casos d’okupació.

Finalment, la proposta per a debatre en el ple i que busca el suport de tots els grups polítics que l’integren planteja que l’Estat es responsabilitze de les persones més vulnerables, atenent les seues obligacions constitucionals recollides a l’articule 47, “sense oblidar que li correspon assegurar la protecció social, econòmica i jurídica de la família tal com disposa l’article 39 de la Constitució”.