Alacant prepara la rehabilitació de Torre Sarrió

L'Ajuntament adjudicarà el pla de seguretat i salut de les obres en Torre Sarrió que albergarà el centre d'interpretació de les Torres de l'Horta.

L’Ajuntament d’Alacant adjudicarà dimarts que ve en Junta de Govern la contractació del pla de coordinació de Seguretat i Salut del projecte i obres de la Torre Sarrió, amb una inversió de 604.686 euros en set mesos, que passarà a convertir-se en centre d’interpretació de les Torres de l’Horta. Es tracta d’una actuació històrica i molt esperada que permetrà valorar estes construccions defensives de l’horta alacantina, catalogades com a Bé d’Interés Cultural, que han passat per diferents vicissituds fins a aconseguir completar els processos per a la seua protecció i conservació.

L’òrgan de govern de l’Ajuntament d’Alacant va adjudicar el passat 5 de maig la segona fase de rehabilitació de la històrica Torre Sarrió amb l’objectiu del condicionament de l’edificació perquè es convertisca en seu del centre d’interpretació de l’Horta tradicional d’Alacant i actue com a espai polivalent. La mercantil Enees Servicis Integrals S. A. amb una oferta de 604.686 euros, d’un pressupost base de licitació de 672.818,75 euros, va obtenir la màxima puntuació, entre les tres empreses presentades al concurs, per la qual cosa serà l’encarregada de dur a terme este projecte singular en un termini de set mesos.

La rehabilitació del conjunt de la Torre i Casa Sarrió ha sigut reclamada des de fa anys per associacions veïnals i festeres de la zona de la Condomina. El regidor d’Urbanisme, Adrián Santos, ha subratllat que esta construcció defensiva “constitueix una riquesa patrimonial arqueològica important per a la ciutat, ja que existeixen poques torres d’esta mena de propietat pública que puguen ser visitades i que com és el cas vaja a albergar un centre d’interpretació de les Torres de l’Horta i tinga una funció social”.

El conjunt en el qual es pretén actuar està format per una torre de defensa del segle XVI i una casa annexa, les quals han quedat dins de la glorieta denominada Esportista Carolina Pascual, en la Partida de la Condomina, amb una superfície de 5.025 metres quadrats.

La Torre Sarrió ja va ser sotmesa a una primera fase de rehabilitació en 2010, que va consistir en la demolició d’alguns elements impropis a la casa annexa i en la posterior rehabilitació de façanes i cobertes, així com la construcció d’un forjat de planta primera o naya. A la torre la rehabilitació, amb excepció de l’aljub, va tindre un caràcter més integral, faltant només la instal·lació d’enllumenat.

En esta segona fase es pretén completar les obres amb una actuació en l’estructura, construint l’escala de pujada a la planta primera i afegint un forjat intermedi en la part nord de la nau de l’antic celler. Així mateix, es dotarà a l’edifici de totes les instal·lacions necessàries per a la seua obertura al públic en condicions que permeten la seua total accessibilitat.

Després de la rehabilitació, s’espera que es puga procedir a la visita de la Torre en grups reduïts i tutelada per monitors, donades les condicions poc adequades d’accessibilitat, ja que en l’actualitat existeixen poques torres de titularitat pública que es puguen visitar.