El MAHE acollirà l’exposició temporal del llegat hernandiano

Aquesta mostra itinerant sota el títol “Miguel Hernández a plena llum” podrà contemplar-se el 26 d'agost i després de la seua clausura visitarà ciutats com Nova York, Chicago, Manchester, Dublín, París, Tolouse i Manila

llegat hernandiano Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez
Juega Limpio Orihuela

A partir del 12 de juliol fins al 26 d’agost, el MAHE albergarà el llegat hernandiano on es podrà veure des de manuscrits, correspondència, fotografies, llibres, premsa de l’època i reproduccions de gran format. Elx serà l’única ciutat de la Comunitat Valenciana on s’exposarà aquesta mostra de la vida del poeta oriolà. L’exposició aquesta organitzada per la Diputació de Jaén en col·laboració amb l’ajuntament d’Elx, la Generalitat Valenciana, la Junta d’Andalusia i l’Institut Cervantes. La iniciativa d’aquesta mostra es deu a un acord aconseguit l’any passat després dels actes commemoratius del 75 aniversari de la mort del poeta, reforçant-se la iniciativa amb l’acord hernandiano cultural signat el 15 de febrer de l’any passat entre les ciutats d’Elx i Quesada (Jaén), localitat natal de Josefina Manresa, esposa del poeta Miguel Hernández. L’exposició es va iniciar a Jaén a principis del mes de desembre de l’any passat i finalitzarà en la mateixa localitat en el Palau de Villardompardo, Centre Cultural Banys Àrabs. El recorregut a l’estranger s’exposarà en tots els centres de l’Institut Cervantes des de Dublín, Manchester, Nova York, Chicago, Manila, Tolouse i París. El novembre de 2019 tornarà la mostra a Espanya on estarà a Madrid i a mitjan desembre es tornarà a exposar a Jaén fins a gener de 2020. “Miguel Hernández, A Plena Llum” és el títol d’aquesta exposició, recopilada pel comissari i director del centre Andalús de les Lletres, Juan José Téllez, on recull la trajectòria literària i vital del poeta oriolà, una iniciativa que ja demanava Pablo Neruda en plena dictadura franquista. El diputat de Cultura i Esports de la Diputació de Jaén, José Lucas Chaves i coordinador d’aquesta mostra, va considerar que el punt més important de la itinerància de la mostra era la ciutat d’Elx.

llegat hernandiano Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

Les peces del llegat hernandiano, conservat a la ciutat andalusa, està organitzat en 10 blocs temàtics que realitzen un recorregut per la figura del poeta cabrero, des de la infància, influències literàries, el compromís polític, la guerra civil, la captivitat i la seua mort. Diversa correspondència des de la presó, llibres, un exemplar del periòdic “Front Sud” datat el març de 1937 amb la publicació del poema “Aceituneros”, cartes de Vicente Aleixandre, diversos retrats un realitzat des de la presó madrilenya de Conde de Toreno pel dramaturg Antonio Buero Vallejo o el dibuix de Miguel Hernández amortallat realitzat pel seu company de presó Eusebio Oca, aquests són alguns dels exemples que podran contemplar-se a la sala d’exposicions del MAHE. L’alcalde d’Elx, Carlos González, va esmentar la custòdia del llegat que va estar durant 60 anys a la ciutat il·licitana, com a conseqüència de la voluntat infrangible de preservar-ho per part de Josefina Manresa i posteriorment la nora Lucia Izquierdo. El primer edil també va explicar que l’obra del poeta està lligada a Elx amb la qual es revitalitza i s’enforteix el vincle emocional tan intens entre la ciutat il·licitana i el poeta. Per concloure la seua intervenció va recalcar la decisió errònia de l’anterior govern en matèria cultural, i va considerar que la pitjor decisió que va prendre el Partit Popular va ser renunciar al fet que el llegat pogués romandre a Elx i va afegir, que malgrat això, està en bones mans, en aquest cas de la Junta d’Andalusia i en la població de Quesada (Jaén), “no amb una finalitat patrimonial sinó de compartir el llegat amb la resta del món”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here