Les festes del Nazareno arriben a Xàbia carregades de tradició i religiositat

Bous al carrer, música i nits d'humor acompanyen al programa d'actes religiosos.

Nazareno

La Confraria del Nazareno ha presentat el programa de festes que han preparat per a enguany i que segueix fidel al seu esquema habitual. Així, els actes purament religiosos es combinaran amb els populars i més festius com els bous al carrer, les nits de sainet, discomòbils o els dedicats als xiquets.

En la presentació han estat el regidor de Festes, Antonio Miragall i l’alcalde, José Chulvi, qui ha aprofitat per a agrair a la confraria el gran esforç i treball realitzat al llarg del 2017, any en què es va commemorar el 250 aniversari de l’arribada de la imatge a Xàbia i el 50 del seu nomenament com a alcalde perpetu. “L’any passat va ser molt significatiu no solament en l’àmbit festiu sinó en alguna cosa molt més important com és el fer poble. Veure a la gent reunida entorn d’una tradició tan nostra i com s’ha fet partícips a totes les comissions va ser molt emotiu”, ha assenyalat.

De fet, aquest esperit de convertir al Nazareno en una mica de tots segueix en el llibre oficial de festes, que enguany té com a portada una foto de la imatge enfront de l’església del Loreto i inclou un saluda del seu rector titular. Alguna cosa que, com ha explicat el president de la Confraria, Vicente Tur, està fet amb tota la intencionalitat perquè els fidels del port senten al Nazareno com seu.

Quant a la programació d’actes, arranca aquest dissabte amb un concert benèfic de la  Banda de Música del Centre Artístic de Xàbia en l’Església de Sant Bartolomé i el diumenge 22 hi haurà competició de pilota valenciana i a la vesprada, un concert del Grup Polifònic Ars Nova de Xàbia i de la Rondalla del Grup de Danses Portitxol de Xàbia en el Convent dels Agustines.

Ja el dijous 26 d’abril comencen les actuacions taurines en la Placeta del Convent, amb entrades i solta de vaquetes i bous totes les vesprades fins al diumenge.

Els més joves tenen dues cites especialment pensades per a ells en la carpa que s’instal·larà en la plaça de la Constitució: la nit del divendres 27 una discomòbil amb la festa “Ultraviolet”  i el diumenge 29 a la vesprada  una festa remember amb ambient de tardeo.

La nit del diumenge prenen el relleu en aquest espai les actuacions en clau d’humor, amb  una actuació de Paquita Ros i a continuació el sainet “La Barraqueta del Nano” representada per el “Grup de Teatre Tot Rist” de la Comissió de Festes Mare de Déu de Loreto. També el dimecres 2 de maig haurà vetlada amb el monòleg de Carlos Talaverón  i el sainet “CHOR-DI” interpretat per el “Grup de Teatre Montgó de Xàbia” .

Altres actes programats són la projecció de fotos del fotògraf Juan Catalá sobre el 250 aniversari celebrat l’any passat (dilluns 30 d’abril a les 20’30 hores en la Casa de la Cultura), carretons per a xiquets o col·lectes de sang i aliments, entre altres actes socials.

Com és costum, l’1 de maig prendran els carrers les emblemàtiques creus de flors que realitzen majorals i veïns. Aqueix dia, dedicat als xiquets, hi haurà parc infantil, esmorzar, jocs  i carruatges del Tirasset en la plaça de la Constitució i una de les novetats del programa: una paella gegant per a menjar. I a la vesprada, una cercavila amb “dolçaina i tabalet” i La Tuna de Xàbia, visitarà les creus dels carrers i aparadors.

El dimecres 2 de maig serà l’ofrena de flors a Jesús Nazareno i el dia 3, dia gran de la festa començarà amb una despertà per la banda del Centre Artístic Musical de Xàbia i a les 12 hores se celebrarà la solemne missa seguirà de la mascletà. A la vesprada, el Nazareno tornarà a l’ermita del Calvari en processó i un castell de focs artificials disparat des de la plaça de la Constitució tancarà els festejos.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here