L’auge de visites web a través de dispositius mòbils originen que les institucions canvien les seues pàgines

L'usuari busca en una pàgina web que tinga un disseny vistós sense massa colorit i que es puga navegar fàcilment sense haver de perdre's

web Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez
Juega Limpio Orihuela

La manera que té la població d’obtenir informació implica visitar una web i per això, els ajuntaments alacantins inverteixen diners a optimitzar-les, perquè saben que la seua economia i la seua oferta turística depén d’això. Un exemple de lloc web quant a resultats, ho obtenim a la web d’elche.es de la ciutat il·licitana. Elx va invertir en 2013 uns 60.000 euros, perquè en 2016 tornassen a gastar-se uns 15.900 euros, “amb menys recursos econòmics tenim moltes més visites”, ha comentat la regidora de Comunicació d’Elx, Esther Díez Valero. Quant a l’augment d’accedir a la pàgina web, els dispositius mòbils com a telèfons o tablets tàctils han transformat la forma d’entrar als llocs webs, en 2017 els usuaris accedien en un 50,48% a través dels seus ordinadors i en 2018 el 52,3% ja ho fan des dels seus dispositius mòbils davant un 43,8% des de l’ordinador. Aquest canvi de tendència es deu al fet que cada vegada es venen més dispositius mòbils, des del 2016 l’augment en aquests suports ha augmentat en detriment del PC, que ha vist com la seua hegemonia ha anat baixant des del 2011 en el qual van començar a disminuir les seues vendes de forma continuada. Esther Díez aclareix que l’increment d’accés a la web comença del 2016 al 2017 sent d’un 10%, i ja en el 2018 ha suposat un 16,3% més que l’any anterior, amb 545.236 usuaris. Aquestes xifres són una mostra de com va canviant la societat a l’hora de buscar informació, si s’afegeix a això una pàgina web atractiva i de fàcil ús, s’obtenen resultats òptims.

web Actualitat Valenciana
elche.es

Centrant el nostre estudi a la pàgina web d’Elx, en 2018 han obtingut uns 2.793.524 visites, un 9,9% més que en 2017, amb una mitjana d’1.493,80 usuaris diaris i 7.653,49 de pàgines vistes. Aquestes xifres podrien donar-se a qualsevol web institucional que haja invertit en el seu home page o pàgina principal, depenent de la seua població o oferta turística. És a dir, població com Elx que té uns 227.659 o Alacant amb 330.525 habitants, obtindran més visites que una població com Novelda de 26.054 habitants. Però el factor poblacional no és una de les causes per la qual una web institucional obtinga bastants visites, el turístic o l’oferta cultural és un altre dels elements d’èxit en una web. A partir d’aquestes dades, un disseny visual i accessible és la clau per obtenir visites. A la web de l’Ajuntament il·licità les seccions més visites eren deu, destacant la pàgina principal, seguida de l’oferta publica d’ocupació, la proposta cultural amb quatre seccions molt visitades com el cinema, les festes, el teatre i altres activitats programades, a continuació estaria la dels esports per acabar amb altres seccions d’interés, com la seu electrònica. També existeixen dies amb un nombre major de visites que altres dies i Esther Díez destaca el 24 de setembre d’aquest any, en ser un període on es tramitaven tallers en Centres Socials i l’autobús lliure. Encara que es crea que l’origen de totes les visites es realitzen des d’Elx, només és un 37,36%, la resta de visites prové de València, Alacant, Madrid, Barcelona, Benidorm, Santa Pola, Elda i Sevilla.

A la web de l’Ajuntament d’Elx els dos navegadors més usats segueixen sent Chrome amb 3.933 visites seguit de Firefox amb 550 visites. Això és una mostra representativa d’una web institucional, el disseny de la qual és important per a la seua navegació, no fa falta que tinga excessos de colors ni que siguen molt cridaners, els amplis fons blancs o tons pastel solen funcionar molt bé. A l’usuari li agrada investigar, ficar-se per llocs profunds però sense perdre’s, que en més d’una ocasió has de ficar-te en una infinitat de seccions per arribar a una informació que es podria aconseguir, a tan sols un cop de vista. Per això, les institucions de qualsevol localitat, província o comunitat autònoma, s’estan adonant l’important d’oferir la informació tant a usuaris de la seua pròpia ubicació geogràfica com de l’altre costat del món, i això és el motiu pel qual, es veuen transformacions en les seues respectives webs, a vegades són imperceptibles i en unes altres, el canvi és tan radical que al principi ens porta uns minuts o hores adaptar-nos al nou disseny, depenent de l’intuïtiu que siga.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here