Usuaris i treballadors de Ràdio Jove Elx es manifesten per a demanar la reobertura de les emissions

La programació radiofònica no s'havia interromput en aquests 22 anys de funcionament i al TIS que han posat a dit ningú li ha explicat la labor que es fa en la ràdio

Josep Manel Sánchez

Aquest dissabte 10 de març, al voltant de les 17.30, es van manifestar usuaris i treballadors de la Ràdio Jove Elx enfront de l’Ajuntament amb un amenaçador dia de pluja, finalment no va arribar a caure cap gota en les dues hores que va durar la protesta. A pesar que aquesta notícia va haver d’eixir el diumenge, des d’aquest diari vam veure convenient de no publicar l’article sense abans conéixer l’opinió i solució al problema per part de la regidora de Joventut, Maria Teresa Macià. El dilluns cridem a la seua regidoria, però no estava, encara així, li deixem l’encàrrec perquè ens cridara i li enviem un e-mail explicant l’assumpte, l’única resposta ha sigut el silenci. Des que es va tancar la ràdio les protestes pacífiques han sigut una constant, demanant la reobertura de la ràdio i la dimissió del Tècnic d’Integració Social, Eduardo Boix, actual responsable triat a dit per l’equip de govern socialista per a exercir el càrrec.

ràdio Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

La intenció de la protesta, com bé explica una de les treballadores de la ràdio, Lidia Rodríguez, és que es restablisca el servei i que no se’ls esmenta als xavals. Per als quals fins fa molt poc treballaven en la ràdio creuen que el tancament es deu a una represàlia de l’Ajuntament per una denúncia interposada fa un any i uns mesos per treballadors de la ràdio i d’infojove, que són un total de 10 treballadors, per a no renovar-los. El vincule de la contracta Mermet amb el consistori il·licità va finalitzar el 21 de febrer, i com s’anara fent durant 20 anys quan s’extingia un acord d’una subcontracta amb l’Ajuntament, era que la Regidoria de Joventut es feia càrrec dels treballadors fins que hi haguera empresa nova, comenta Abi Castillo, un altre dels treballadors afectats pel tancament de la ràdio. Sandro Maciá, també treballador de la ràdio, aclareix que l’estudi de radi i les dependències es troben obertes, però el servei no està funcionant, ja que al responsable que han posat no sap com funciona. Fonts pròximes a l’ajuntament ens informen, que estan elaborant un document per a poder garantir el servei de la ràdio, per açò, s’estan demorant la seua obertura i encara que han posat a un TIS, és de forma provisional fins a trobar un perfil que és adequa al lloc, però sense haver de contractar a ningú. Aquestes declaracions contrasten amb les quals Brega Rodríguez ens deia en la manifestació, quant a què “no presentaren currículums perquè no els anaven a agafar.” El sotssecretari de Comunicació del Partit Popular d’Elx, Sergi Rodríguez, exigeix solucions a l’equip de govern i per a aquesta setmana presentaren uns documents en el registre amb l’assumpte de la ràdio “perquè no caiga en sac trencat”. Les excuses és el més repetit tant pels representants de partits polítics com para usuaris, així ho manifesten Remedios Martínez de l’Associació de Discapacitats Integra-T i Francisca López del Peral del Centre Ocupacional de la Tramoia on veuen als xavals molt tristos amb el tancament de la ràdio. Les integrants d’aquests col·lectius li demanen a l’Ajuntament explicacions del tancament i que no donen evasives, “el cessament sobtat va deixar a 82 xavals del programa “La veu de la Tramoia” sense poder fer el que més els agrada”, aclareix López del Peral. Els components del programa I+D, un programa temàtic d’amor, desamor i adolescència tampoc entenen la pressa de la suspensió de l’emissió.

ràdio Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

Adrià Morales, un altre dels usuaris i encarregats del magazín temàtic sobre Star Wars denominat ”El racó del Jawa” es va mostrar més critique llegint un manifest quasi en el desenllaç de la protesta. “Ens hem reunit aquesta vesprada tapant-nos la boca perquè així és com ens vol el govern local i la regidora de Joventut, muts. Muts perquè ningú sàpia el que està passant amb Ràdio Jove Elx. Perquè ningú escolte les seues mentides. Perquè ningú sàpia els continus menyspreus que patim els usuaris. Estem ací per a exigir que s’acaben les mentides. Perquè ens retornen la nostra ràdio, aqueixa que, durant 20 anys han anat construint usuaris i coordinadors. Volem que tots junts, com ha sigut fins a fa no gaire, seguim contraient Radi Jove Elx perquè les generacions que estan per venir puguen gaudir d’una ràdio on s’ajuda als més joves, i aquells que estan en situació de vulnerabilitat a créixer com a persones. Volem que es restablisca les emissions i la graella de programació, tal com estava, que no hi haja cap programa fóra i que no ens posen horari de funcionaris. No volem suposats coordinadors que en realitat són militants de partit que formen el govern, perquè segueixen ordres perquè la ràdio muira i perquè coordinadors i usuaris perden tot el que han aconseguit durant aquests anys. Exigim el cessament immediat tant del TIS, com de la regidora de Joventut, Teresa Maciá, per no complir amb el promés als usuaris, pels seus menyspreus i la falta total d’interés pel benestar dels joves i col·lectius socials de la nostra ciutat. Podran impedir-nos que fem radi en el carrer, podran col·locar traves i obstacles però seguirem ací, ja siga manifestant-nos, manant reclamacions i correus a diferents entitats públiques o difonent aquesta penosa situació a través de les xarxes socials. No anem a cedir fins a tenir la nostra ràdio, la ràdio dels usuaris i dels coordinadors que han aguantat durant tant any fora mida perquè puguem gaudir del que tant ens agrada “, va concloure Morales.

ràdio Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

La regidora María Dolores Serna del Partit Popular, en l’últim ple va sol·licitar informació en precs i preguntes, no obstant això, la regidora de Joventut va ignorar l’assumpte, segons ens detalla Sergi Rodríguez. L’apagada de l’emissió és latent, si s’intenta sintonitzar el 107,5 de l’FM o a través del podcast de la web elchejuventud.es no s’escolta gens. Els 200 usuaris, entre els quals es troben unes 20 associacions i els 48 programes que correspondria a un contingut de 48 hores, no està emetent des del 22 de febrer en el qual van comunicar als treballadors que ja no eren personal laboral de la ràdio. L’empresa que estava només ha durat dos anys i en la licitació no s’ha presentat cap empresa, potser per l’augment dels 2.000 euros que des de la Regidoria de Joventut ha demanat en el plec, la qual cosa si és clar és que la ràdio, després de 22 anys d’emissió ininterrompuda, des del 23 de febrer no va seguir la planificació radiofònica ja elaborada des del 2017.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here