El Poble Nou de Benitatxell manté viva la tradició de l’escaldà

És un dels pocs municipis de la comarca en què prou famílies com Pascual, Torres, Vidal, Gilabert, Pastor i Estarlich continuen realitzant este treball tradicional agrícola de la Marina Alta que ara s'ha declarat BIC (Bé d'Interés Immaterial del Patrimoni Valencià).

escaldà

És un dels pocs municipis de la comarca en què prou famílies com Pascual, Torres, Vidal, Gilabert, Pastor i Estarlich continuen realitzant este treball tradicional agrícola de la Marina Alta que ara s’ha declarat BIC (Bé d’Interés Immaterial del Patrimoni Valencià).

La tradició de “l’escaldà” ja protegida, seguix viva encara hui en El Poble Nou de Benitatxell. Aquests dies són prou les famílies pobleres que continuen escaldant el raïm per mitjà d’aquest procés ancestral i amb les ferramentes d’abans. El raïm se sotmet durant uns minuts a eixe escaldat en una caldera. Posteriorment s’estenen els xanglots sobre els canyisos, que s’exposen al sol. En uns dies ja s’haurà convertit en pansa. Les imatges recopilades reflectixen que l’activitat seguix viva igual que fa 100 anys quan va aconseguir la seua esplendor.

La regidora de Comunicació i Educació, Myra van’t Hoff, que és holandesa, ha assistit per primera vegada a l’ escaldà i ha quedat tan impressionada que s’ha compromés a donar-li difusió perquè els residents estrangers també coneguen aquest procés tradicional amb l’edició d’un conte il·lustrat per a xiquets en tres idiomes.

“És important continuar posant en valor allò que fa uns segles va ser el suport de tantes famílies d’aquesta comarca. És una pràctica que ara ja gaudix de protecció, però que en la comarca ha declinat molt. No obstant això, en El Poble Nou de Benitatxell encara és una presència que va més enllà d’ allò testimonial ja que són diverses les famílies que la seguixen practicant” ha apuntat Myra van’t Hoff.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here