Xàbia triplica les licitacions des de l’entrada en vigor de la nova Llei de Contractes Públics

El dilluns de Sant Vicent serà festiu a Xàbia el pròxim any

Llei de Contractes Actualitat Valenciana
Xàbia

L’Ajuntament de Xàbia està immers en el procés d’adaptació a la nova Llei de Contractes, una normativa que redueix al mínim els supòsits per a utilitzar els contractes menors (fins ara els més habituals i operatius per a les Administracions amb un volum pressupostari com el de Xàbia i amb proveïdors limitats als quals recórrer).

Amb la nova Llei, tots els serveis han de planificar-se anualment i contractar-se a través d’un concurs públic, un procediment que comporta passos i terminis que fan perdre molta agilitat a l’administració. Segons dades aportades per la regidora de Contractació, Marta Bañuls, arran del canvi s’ha triplicat el nombre de licitacions respecte a l’any passat i el departament de contractació- en el qual solament hi ha 3 persones- s’ha vist obligat a assumir un volum de treball exponencial.

“Pràcticament tot està en fase de licitació i per a cada cas cal estudiar com fer els plecs tècnics sense quasi referències”, assenyala la regidora. Açò, unit al fet que la nova Llei obliga a més a penjar cada tràmit en la plataforma electrònica de la contractació en el sector públic (plecs, anunci, projecte, resultats taules, informes…) fa que el departament estiga saturat.

A data de hui, són vora 60 els expedients de contractació que ja estan tancats, molts d’ells amb empreses de Xàbia. És per açò que Bañuls ha volgut posar en valor la gran resposta que està donant l’ empresariat local davant els concursos públics, fent un esforç per a presentar ofertes amb les quals competir amb les grans empreses i poder seguir treballant per al seu Ajuntament.

En aquest sentit, la regidora ha recordat als xicotets empresaris i autònoms que vulguen seguir treballant per a l’administració a partir de setembre que han de donar-se d’alta en el ROLECE, un registre telemàtic en el qual hauran d’inscriure les seues dades de personalitat i certificats de capacitat d’obrar, autoritzacions i habilitacions, solvència i classificació empresarial. “Si no compleixen amb aquest tràmit, no podran optar a la majoria de contractes”, assenyala Bañuls, qui aconsella al empresariat local que s’informen com més prompte millor de com registrar-se ja que és un procediment bastant complex.

El que és clar és que la nova Llei de Contractes Públics (Llei 9/2017 de 8 de novembre) està afectant negativament a l’agilitat municipal i porta a situacions en alguns casos difícilment explicables al ciutadà. És per açò que l’Ajuntament de Xàbia va aprovar per unanimitat en l’últim ple una moció que demana que es modifique la Llei perquè siga operativa per al municipalisme i no siga una trava perquè el xicotet empresari local puga treballar per al seu Ajuntament.

La moció  a més exigeix que es flexibilitzen ja les mesures de contractació de personal que va establir la Llei de Racionalització Econòmica de Montoro per a poder reforçar els departaments que s’han d’encarregar de complir les exigències de la nova regulació i de la relació amb l’Administració electrònica i les TIC, ja que l’actual llei multiplica els tràmits per via electrònica i obliga a les administracions a supervisar que els contractistes complisquen amb les normes aplicables en matèria mediambiental, social o laboral establides, entre uns altres. I tot açò arriba quan l’Administració porta anys amb estrictes limitacions a la contractació de personal, per la qual cosa molts municipis manquen de personal suficient i amb la necessària preparació tecnològica per a poder ocupar-se de tots aquests nous tràmits.

Sant Vicent serà festiu el pròxim any

A partir del pròxim any, el 24 de juny (Sant Joan), serà festiu en tota la Comunitat Valenciana. Aquesta decisió del govern autonòmic atén a una reclamació històrica de la província d’Alacant, que demanava que la seua festa gran s’equiparara a la Sant Josep de València.

Arran d’aquest anunci, l’alcalde de Xàbia, José Chulvi, ha signat un decret modificant els festius locals designats per al 2019. A Xàbia, fins ara, els dos dies de festa local eren el 8 de setembre (Mare de Déu del Loreto) i s’alternava entre el 3 de maig (Pujada del Nazareno) i el 24 de juny (Sant Joan). Amb la declaració de Sant Joan com a festiu en tota la Comunitat, a partir d’ara les festes locals seran sempre el 3 de maig i 8 de setembre. No obstant açò, en 2019 la festivitat del Loreto és diumenge, per la qual cosa l’Ajuntament desvia el festiu local a una altra data: el dilluns 29 d’abril, Sant Vicent.

L’alcalde ha assenyalat que s’ha triat aquest dia, últim de les pasqües, perquè era festiu autonòmic fins a fa uns anys i segueix sent-ho per al calendari escolar, per tant és una jornada en la que molts dels veïns segueixen organitzant activitats amb els amics o la família.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here