sábado, 20 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Intervinguts altres 15 taulells ceràmics espoliats del Castell d’Alaquàs que estaven a la venda en Internet

Les peces estaven anunciades en una web holandesa i una altra espanyola, el valor total de les 38 peces s'elevava als 8.267 euros

El Grup de Patrimoni Històric de la Policia de la Generalitat ha intervingut 15 nous taulells ceràmics que es corresponen amb els espoliats del Castell d’Alaquàs en els anys en què el monument, declarat Històric Artístic, va estar en mans privades.

El director de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, ha fet lliurament dels mateixos a l’alcaldessa del municipi Elvira García. En total, les peces recuperades per part de la Policia de la Generalitat, sumen 38 taulells.

En aquesta segona fase s’han recuperat 15 peces. Es tracta de 12 taulells heràldics: 6 d’ells amb la imatge de tres torres i altres 6 el dibuix de les quals és una àguila. Tots es comercialitzaven a través d’una pàgina web holandesa el propietari de la qual els havia adquirits en un antiquari de València.

Als citats cal sumar 3 taulells gòtics, del segle XV, popularment coneguts com a ‘Roseta Gòtica’, que estaven a la venda en una web nacional, els venedors de la qual estaven establits a València i localitats pròximes.

Cal recordar que les investigacions per part del grup de Patrimoni Històric es van iniciar a partir de la petició realitzada per l’alcaldessa d’Alaquàs, Elvira García, al departament d’Inspecció de Patrimoni Cultural de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, en el qual s’alertava que estaven a la venda en Internet taulells que podrien pertànyer a part del paviment ceràmic desaparegut del Castell d’Alaquàs.

Després del rastreig efectuat per part dels agents de la Policia de la Generalitat en antiquaris i diversos portals d’Internet, es van localitzar diferents anuncis en els quals es publicitaven taulells de les mateixes característiques als inventariats al Castell d’Alaquàs, alguns indicant fins i tot la procedència. A continuació, es va localitzar als venedors i se’ls va intervindre els taulells de forma cautelar.

Per a determinar l’origen dels taulells s’ha comptat amb la col·laboració del director del Museu Nacional de Ceràmica, Jaume Coll, un dels especialistes en ceràmica, en àmbits nacional i internacional, qui en el seu informe ha dictaminat que els 38 taulells intervinguts reunien similituds amb les peces ceràmiques desaparegudes del monument.

Tota la documentació i investigació realitzada pels agents del Grup de Patrimoni de la Policia de la Generalitat s’ha posat en coneixement de la Fiscalia Provincial de València, que ha determinat que han de quedar sota custòdia de l’Ajuntament d’Alaquàs.

Formació en Protecció del Patrimoni

El director de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències ha explicat que “operacions policials com aquesta demostren la importància de vetlar pel patrimoni cultural des de tots els àmbits de l’administració i des del més pròxim.”

En aquest sentit, José María Ángel ha destacat l’inici aquest pròxim mes de febrer de la primera edició del curs de ‘Expert universitari en protecció del patrimoni cultural’, fruit d’un conveni de col·laboració entre l’Ivaspe i la Universitat de València, que busca professionalitzar l’àmbit de protecció del patrimoni cultural i dotar de competències als professionals d’aquesta matèria que treballen per exemple en administracions locals com ha pogut ser aquest cas”.

Últimas noticias

Contenido relacionado