Albal inaugura la XVIII Fira de Sant Blai

L'edició número 18 promociona el comerç i fa valdre les tradicions, la cultura i l'essència solidària del municipi.

Albal va obrir ahir de vesprada les portes a una de les seues festes més arrelades que ret homenatge al patró local Sant Blai, la XVIII Fira comercial i antic mercat d’artesania. La inauguració ha tingut lloc fa uns minuts i ha estat presidida per l’alcalde Ramón Marí qui al costat de les Falleres Majors Gabriela Martínez i Rosana Galán, han tallat la cinta inaugural que descobreix una festa carregada de comerç, cultura i tradició. L’acte ha estat secundat per membres de la corporació i autoritats de la comarca que, amb la seua presència, han volgut donar suport a este esdeveniment que s’allargarà fins al diumenge i que espera atraure, com cada any, a milers de visitants.

El primer edil ha fet valdre la singularitat de la seua festa local d’hivern, “una fira comercial que promociona el comerç, que dona a conéixer les nostres tradicions i arrels culturals, que fa poble i que situa a Albal en el mapa de les grans fires de la Comunitat”. Marí ha convidat a tothom a gaudir i participar de l’ampli programa d’activitats, “que des del govern i gràcies al treball del personal tècnic, hem preparat amb molt d’afecte”.

La inauguració suposa el tret d’eixida a la festa local. Per davant, tres jornades per a aprofundir en la història, les tradicions, la cultura, la gastronomia i el comerç d’Albal que quedarà plasmat en els més de 70 estands situats en l’avinguda Corts Valencianes, carrers Santa Anna-Sant Blai, Plaça del Jardí i Església i en els voltants del Mercat Municipal. En les casetes, entre altres, els assistents podran conéixer als Festers i Festeres de Santa Anna 2020, a algunes comissions falleres, a l’Associació de Comerciants ACIXEA, establiments i empreses locals i foranes i com a novetat, el Racó Solidari.

Un RACÓ SOLIDARI L’essència solidària de la festa de Sant Blai d’Albal contínua present en la dihuitena edició. La novetat d’este 2020 ha sigut la creació del “Racó Solidari”, una zona que estarà protagonitzada per associacions i col·lectius locals, sense ànim de lucre, que exposaran el seu leitmotiv: la solidaritat. En este espai conviuran Creu Roja, el col·lectiu per la Sororitat, l’Associació Fontilles, Mans Unides.

Assenyalar que, una edició més, Sant Blai compta amb una fira d’atraccions per als xicotets que enguany s’amplia, sent un altre dels reclams importants per als xiquets i xiquetes i que s’ha muntat en el solar situat enfront de la Policia Local.

Albal “fa poble” per Sant Blai, amb el poble. Després de la fira i fins al 7 de març Albal allarga l’homenatge al seu patró. La festa inclou un replet calendari d’activitats culturals, festives i esportives, estes últimes van inaugurar el programa este passat diumenge 26 amb la Benedicció de més de 300 mascotes i cavalleries, per Sant Antoni. La competició de Crossfit, la jornada de portes obertes de tir amb arc, l’exhibició de ball del grup de majors, d’infantil i pilates, la XXXI Trobada Comarcal d’Escoles Esportives i la final de petanca completen el Cicle Esportiu de 2020.

De l’àmbit cultural és important destacar la II Dansà Popular en honor a Sant Blai que es desenvolupa el 8 de febrer, a les 19.30 hores, organitzada pel Grup Danses d’Albal La Murta, així com la representació de l’Escola Municipal de Teatre i les sessions de cinema infantil. També es troba en el programa una atractiva exposició de ventalls de les Falleres Majors de València i les seues Corts d’Honor dels anys 2005 al 2019, obra de l’artista local Ana Muñoz que el dia de la inauguració a la Casa de Cultura, el 6 de febrer, realitza el lliurament oficial dels ventalls a les Falleres Majors de València de 2020, Consuelo Llobell i Carla García. Els joves tindran el seu raconet amb els campionats de jocs de taula i cluedo i la Festa de Carnestoltes del 6 de març. Sant Blai també acull el VII Concurs Caní d’Albal, el 16 de febrer, en la Balaguera.

La festa religiosa. El Dia del patró, el 3 de febrer, estarà protagonitzat per la missa en honor a Sant Blai en l’ermita de Santa Anna. Seguidament es dispararà la mascletà en el replà. Allà, durant tota la jornada de la festa local se celebrarà el Porrat tradicional. Els actes religiosos tindran la seua continuïtat el 9 de febrer amb la Romeria en l’ermita i el XII Concurs de paelles.

CatalanSpanish