domingo, 21 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Alboraia rememora el “miracle dels peixets”

La festa, que se celebra tradicionalment el dilluns següent a la solemnitat de Pentecostes, ha tingut lloc en l’Ermita del Miracle, coneguda també com a “ermita dels peixets”, segons ha indicat el rector José Vicente Olmos.

Així mateix, la missa ha comptat amb la participació de “centenars de veïns d’Alboraia i de localitats pròximes que, prèviament han participat en un romiatge des del poble i que, després de l’eucaristia, han compartit un menjar de germanor al voltant de l’ermita”, ha afegit.

“Miracle dels peixets”

Segons arreplega la tradició, en 1348 un sacerdot va portar una arquella amb les sagrades formes a un morisc moribund d’Almàssera, que depenia eclesiàsticament de la parròquia d’Alboraia. En creuar el barranc del Carraixet el sacerdot va caure del cavall i va perdre les formes consagrades en l’aigua.

Davant aquest succés, els veïns es van organitzar per a trobar-les. Finalment, en la desembocadura van veure com tres peixos -segons la tradició d’Alboraia-, o dues -segons la d’Almàssera-, sostenien en les seues boques les formes i li les donaven al capellà. Davant aquell fet, “el poble d’Alboraia va promoure processons i la construcció, en el lloc on van aparéixer, d’una ermita sobre la qual es va construir, en 1907, l’actual ermita marinera d’estil neogòtic”.

Per la seua banda, Almàssera va construir la seua parròquia dedicada al Santíssim Sagrament dos anys després de l’ocorregut, així com una capella, anomenada ‘la Capella del Miracle dels Peixets’, en el lloc en el qual van caure les formes sagrades.

Aquesta tradició també explica l’existència de tres peixos en l’escut municipal d’Alboraia, i de dos peixos, en l’escut d’Almàssera. A més, ambdues localitats celebren el Corpus Christi setmanes després de la solemnitat litúrgica i fora de l’Octava, el primer diumenge de juliol en el cas d’Alboraia, i el quart diumenge d’agost, a Almàssera, per dispensa papal després del ‘Miracle dels Peixets’.

L’arquella que va contenir les sagrades formes en el segle XIV es venera, durant tot l’any, en la parròquia de l’Asunción de La nostra Senyora, a Alboraia, d’on només ix en la festivitat de Sant Vicent Ferrer, per a portar la comunió als malalts a les seues cases, i en la processó del Corpus que Alboraia.

Últimas noticias

Contenido relacionado