jueves, 28 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Francisco Juan Mars: “El que més costa explicar al veí, és que no té certs serveis per culpa d’una Generalitat inoperant”

Juan: "Tenim el repte de posar en marxa un Pla Especial del casc antic que aconseguisca engrescar als veïns a rehabilitar els habitatges i fomentar l'increment de l'activitat comercial"

Entrevistem a Francisco Juan Mars, alcalde d’Alcalà-Alcossebre i candidat a l’alcaldia del municipi, que ens parla dels seus anys com alcalde i del seu programa electoral.

P.- Com es definiria?

R.- Com un mestre que va arribar a la política sense cap ambició i només amb moltes ganes de donar-li un impuls al meu poble. Ara, com una persona que es mou per les ganes de seguir treballant pels veïns i per fer que Alcalà-Alcossebre continue avançant.

P.Què creu que cal tindre per a ser alcalde d’un municipi?

R.- Cada municipi té unes característiques i unes necessitats però, en general, per a ser Alcalde cal estar disposat a treballar de forma constant, a tindre clars els objectius que vols per al teu poble i, sobretot, a defensar-los davant de les altres administracions.

P.- Com valoraria estos quatre anys de legislatura?

R.- Hem aconseguit fer realitat la major part dels projectes que teníem programats. Tanquem la legislatura amb cinc nou edificis municipals en marxa: el nou CESAL d’Alcossebre, dos gimnasos municipals, els nous Serveis Socials d’Alcossebre i les noves instal·lacions de la Policia Local i el Jutjat de Pau.

A més, hem aconseguit fites com l’aprovació del Pla d’Igualtat de l’Ajuntament, ser municipi cardioprotegit, invertir més de 400.000 euros en la renovació del sanejament i seguir modernitzat la xarxa d’aigua potable o la repercussió positiva que ha tingut el municipi per la celebració d’esdeveniments com una arribada de la Volta Ciclista a Espanya.

En la part menys positiva, hem hagut d’insistir molt a la Generalitat Valenciana defensant el que consideràvem just per al poble, com per exemple dir que no estàvem d’acord amb el PATIVEL, perquè castiga als propietaris i no respecta el nostre PGOU; que se’ns donen llargues per a la construcció d’un Centre d’Interpretació de la Serra d’Irta, tot i que l’Ajuntament cedeix el terreny o que la Generalitat es negue a donar-nos solucions al deficient transport sanitari que patim.

P.- Quin ha sigut per a vosté el major èxit que ha aconseguit el seu equip de govern durant la legislatura?

R.- Haver seguit en la nostra política econòmica, que ens permet mantindre un Ajuntament sanejat -amb només un 19% d’endeutament- i seguir mantenint les inversions en instal·lacions municipals, els serveis als veïns, els preus públics molt baixos i les ajudes per als col·lectius més desfavorits.

I, a més, haver pogut baixar un 13% l’IBI o aplicar una reducció del 95% en la plusvàlua per herència en tots els casos. Respecte a una fita important que afecta positivament a tots els veïns és la reobertura de l’estació de tren d’Alcalà, que portava 17 anys tancada.

S’ha treballat molt en Adif per arribar a un acord per a aconseguir-ho i ara els usuaris de l’estació poden fer ús de les instal·lacions. Esta reobertura es va produir en el mateix moment que s’incrementaven les freqüències de trens entre la nostra comarca i Castelló i València i, per tant, l’enhorabona va ser doble. 

P.- Quina filosofia de treball impera en el seu dia a dia a l’Ajuntament?

R.- La filosofia de no parar de treballar i de buscar com traure el major rendiment als recursos municipals. En esta legislatura, hem apostat, a més, per la participació de la resta de grups municipals, col·lectius i veïns i moltes de les inversions que s’han fet, amb càrrec als romanents de tresoreria -l’estalvi generat per l’Ajuntament- s’han decidit arran de les propostes que ens han arribat.

Crec que, perquè un Ajuntament obtinga resultats positius, s’han de gestionar molt bé els recursos i pensar, entre tots, en què és millor invertir-los.

P.- Quin considera que ha sigut el moment més complicat d’estos quatre anys?

R.- En octubre de l’any passat vam patir un episodi de pluges torrencials molt important al nostre poble. Va ser un moment complicat perquè ens temíem, fins i tot, pèrdues personals. Però gràcies a tot el dispositiu que vam posar en marxa des de l’Ajuntament, amb Guardia Civil, Bombers, etc. es va coordinar perfectament a tots els veïns, avisant-los de les precaucions que hi havien perdut i no vam haver de lamentar desgràcies personals.

Això sí, ens van provocar grans danys materials que hem hagut d’enfrontar, fent actuacions d’urgència immediatament perquè teníem recursos econòmics per a fer-ho però també demanant la col·laboració d’altres Administracions perquè feien falta molts permisos. Finalment, tot ha pogut tornar a la normalitat però van ser uns dies molt complicats. 

P.- Hi ha alguna cosa que s’ha deixat per fer que li haguera agradat fer?

R.- M’haguera agradat que projectes que teníem pendents com la construcció del nou centre de salut o la UHD a Alcossebre -ara tenim únicament el servei a Alcalà i gràcies a la cessió d’un vehicle de l’Ajuntament a la Generalitat- es feren realitat. També em queda l’espineta de no haver aconseguit permisos d’altres Administracions per fer actuacions importants com instal·lar enllumenat fins a Capicorb. Si tornem a governar, continuarem insistint. 

P.- Quins reptes importants continua tenint la localitat?

R.- Tenim el repte de posar en marxa un Pla Especial del casc antic que aconseguisca engrescar als veïns a rehabilitar els habitatges i fomentar l’increment de l’activitat comercial i ho farem amb propostes com un concurs d’idees per a definir com han de ser les actuacions o donant assistència tècnica als propietaris.

L’Ajuntament ja compta amb ajudes per a l’apertura d’establiments en el casc antic o per la rehabilitació de façanes però és evident que això no és suficient. Hem de retornar als nostres veïns la il·lusió per a què el casc antic torne a tindre vida.

Un altre dels reptes és oferir solucions als nostres grans per a fer-los la vida més fàcil, per això hem proposat l’ampliació de la Unitat de Respir, construint una planta superior per donar serveis les 24 hores i ampliant l’horari per a caps de setmana i festius per a tots els usuaris. Alhora, iniciarem la tramitació per a construir i fer possible la gestió d’una Residència de la Tercera Edat que siga referent comarcal.

P.- Com afecten els resultats del 28-A en les eleccions municipals?

R.- Crec que en els pobles l’important són les persones que integren cada candidatura, més que les sigles polítiques. Per tant, no crec que es puguen extrapolar els resultats a nivell municipal. 

P.- Sobre quins eixos es basa la seua campanya electoral?

R.- Vull fugir d’eixe discurs tan crític i poc seriós que s’ha fet des d’altres partits que només argumenten que és necessari un canvi però amb l’únic argument del temps que porte governant. Si porte diverses legislatures, governant és perquè ho han triat els veïns i, per tant, qüestionar-ho és faltar al joc democràtic.

Crec que, des del Partit Popular, i en els equips que m’han acompanyat, hem fet molt pel poble. Hem avançat molt i aconseguit, reptes que pareixien somnis. Per tant, considere que els canvis només s’han de produir quan les coses van mal. Quan es va pel bon camí, canviar és temerari i, sobretot, incert. I més tenint en compte el malament que li va anar al nostre poble, en altres legislatures, en pactes de govern formats, precisament, pels partits que ara demanen un canvi. 

P.- Creu que els veïns i les veïnes tornaran a confiar en vosté perquè siga el seu alcalde de nou?

R.- Espere que sí. Jo tinc més ganes, força i idees que mai. 

P.- Quin seria el seu principal objectiu en el cas que fóra elegit com a alcalde?

R.- Fer realitat la pràctica totalitat del meu programa, com he fet en les anteriors legislatures. 

P.- Quina pensa que és la base de l’economia del municipi?

R.- Una part important de la nostra economia és el sector serveis perquè el turisme juga un paper molt important en el nucli d’Alcossebre. En aquest sentit, amb l’aplicació del Pla Estratègic de Turisme, durant aquesta legislatura hem treballat molt, amb la col·laboració de l’Associació d’Empresaris, amb la posada en marxa d’accions per a la millora de la competitivitat del sector turístic.

El sector agrícola es també un important pilar de la nostra economia i s’ha treballat en la promoció de productes com la Tomata de penjar. En aquesta legislatura ampliarem a aquesta promoció a altres productes agrícoles.

Pensem que l’arribada d’empreses al polígon industrial El Campaner és fonamental per a generar llocs de treball. Per això, afavorirem la inclusió del polígon en programes per a fomentar l’arribada d’empreses. 

P.- Que han suposat les ajudes de l’IVACE per al municipi?

R.- Aquestes ajudes s’han aprovat però encara no s’han posat en marxa. Serviran per a millorar els accessos i les dotacions al polígon industrial El Campaner i esperem que siga també un incentiu perquè arriben noves empreses. 

P.- Pensa que al final el Centre de Salut i l’amplicació del transport sanitari?

R.- Davant la negativa de la Generalitat Valenciana a construir un nou centre de salut, s’està reformant amb el Programa d’Adequació de Consultoris. I respecte a l’ampliació del transport sanitari, la Generalitat ens ha negat la SAMU posant -la a Torreblanca -on tenen la ja existent a Orpesa a només 12 quilòmetres- i, a més, no ens permeten que, com a Ajuntament, seguim contractant per a tindre servei d’ambulància 24 hores.

És a dir, la Generalitat Valenciana no ens dóna el servei i tampoc ens deixa donar-lo des de l’Ajuntament. Aquestes coses són les que més costen d’explicar al veí, que es pregunta perquè no té certs serveis, que sí hi ha en altres pobles, i que ací no arriben per una Generalitat inoperant.

Últimas noticias

Contenido relacionado