Alcalà-Alcossebre presenta la nova campanya arqueològica al jaciment de Santa Llúcia amb el suport de la Diputació

El dissabte 9 de juny s'inauguren les noves exposicions de la Col·lecció Museogràfica d'Arqueologia Gaspatxera en què es mostren les troballes de l'anterior campanya i el descobriment de les pintures murals al castell de Xivert

572
L'objectiu és afavorir una atenció sanitària ràpida i respectuosa que facilite la labor policial i judicial perquè no desapareguen les proves

El jaciment arqueològic de l’Ermita de Santa Llúcia a Alcossebre serà objecte d’una nova campanya d’excavacions, a càrrec de l’Ajuntament d’Alcalà-Alcossebre, amb la coordinació tècnica del Servei d’Arqueologia de la Diputació Provincial.

L’Alcalde Francisco Juan ha destacat “l’impuls inicial de la Diputació a l’hora de començar les excavacions a Santa Llúcia que després ha continuat l’Ajuntament, convençuts que la recuperació de la nostra cultura i la nostra història és un motor econòmic i turístic”. També ha anunciat que “està a punt de finalitzar l’obra del nou mirador panoràmic i estem treballant en la posada en marxa d’un centre d’interpretació a l’ermita, a través de Fons FEDER, en el qual podrà recollir tota la riquesa de les excavacions”.

El vicepresident de la Diputació, Vicent Sales, que ha estat present mostrant el suport de l’organisme provincial a aquesta iniciativa, ha destacat que “Alcalà-Alcossebre és un municipi emblemàtic si parlem de cultura i patrimoni, amb els enclavaments de Santa Llúcia i el castell de Xivert, integrats en les iniciatives provincials de Castelló Arqueològic i Territori templer, com a prova evident de la seua riquesa patrimonial”.

La setmana que ve començaran els treballs de preparació del terreny i, posteriorment, durant dues setmanes, es realitzaran les tasques en els diferents estrats senyalitzats i excavació de restes. Segons Gustau Aguilella, arqueòleg director de l’excavació, “aquest any toca intervindre sobre la fase més antiga de les tres que tenim documentades en el jaciment, la de l’Edat de Bronze, i pensem que podrem donar a conéixer restes molt interessants”. Aguilella qualificava de “modèlica” l’actuació que es realitza al voltant del jaciment “donant continuïtat a les excavacions i, posteriorment, donant a conéixer a la societat els treballs realitzats i la seua rellevància històrica, a través de les diferents exposicions i conferències que s’organitzen per part de l’Ajuntament”.

Per la seua banda, la regidora de Cultura, Maria Agut, ha anunciat que aquest estiu s’amplien a un dia més les visites guiades a Santa Llúcia, en què s’explica la importància històrica de l’enclavament i el seu potencial arqueològic. Les visites, que començaran al mes de juliol, tindran lloc els dijous, dissabtes i diumenges al matí i, per realitzar-les, cal inscriure a l’Oficina de Turisme. Es mantenen les visites guiades al castell de Xivert, els dimecres i divendres, que inclouen la visita a la Col·lecció Museogràfica.

El dissabte 9 de juny, s’inauguraran les noves exposicions de la Col·lecció Museogràfica d’Arqueologia Gaspatxera, al CESAL d’Alcalà, en què s’exposaran les restes localitzades en la campanya arqueològica de l’any passat i la troballa de les pintures medievals de temàtica templera localitzades en un dels murs del castell de Xivert, que són la mostra més antiga de pintures murals de la província de Castelló. Precisament, el cap del Servei d’Arqueologia de la Diputació Provincial, Arturo Oliver, ha recordat que “a través d’una aplicació mòbil desenvolupada per la Universitat Politècnica de Catalunya, amb la tècnica de la realitat augmentada, els visitants podran veure com era tot el mural, ja que les pintures es troben molt afectades pel pas del temps”.

Rafa Ronchera, director de la Col·lecció Museogràfica d’Arqueologia Gaspatxera, ha destacat que “aquestes pintures són la confirmació de la importància històrica del passat templer del castell de Xivert”. La Diputació Provincial comença en breu nous treballs de consolidació del castell.