L’alcalde de Sagunt anuncia la seua decepció per la retirada de la declaració de Paratge Natural Municipal de la muntanya de Romeu

El Ple del Consell ha retirat de l'ordre del dia el punt en el qual aprovarien dotar de protecció a la muntanya d'utilitat pública de Bonilles

L’alcalde de Sagunt, Quico Fernández, acompanyat per la diputada autonòmica, Teresa García, i els regidors Pepe Gil, Asun Moll i José Manuel Tarazona han mostrat aquest matí la seua decepció després de conéixer la notícia que el Ple del Consell de la Generalitat no ha aprovat hui la declaració de Paratge Natural Municipal de la muntanya de Romeu.

El Ple del Consell ha retirat de l’ordre del dia el punt en el qual aprovarien dotar de protecció a la muntanya d’utilitat pública de Bonilles, tan ben coneguda com a muntanya de Roneu. “Ha sigut una decisió política que ens ha deixat absolutament decebuts i perplexos, des del nostre punt de vista és un fet gravíssim”, ha destacat Fernández. L’alcalde ha assegurat que el PSOE “ha demanat que es retire del Consell aquest decret que respon a una sol·licitud de la majoria del Ple de l’Ajuntament, l’expressió de la voluntat popular i sobirana de la ciutat. És un acte de deslleialtat absoluta i de traïció als seus propis companys que van donar suport a aquesta declaració de paratge natural”.

Sobre els arguments que podrien haver incidit en la decisió de la retirada del punt, Fernández ha assenyalat que “semblen ser els llocs de treball, encara que es dóna la circumstància que la Generalitat ha concedit una pròrroga de 30 anys perquè es continue explotant la pedrera actual. Nosaltres volem que la protecció del paratge natural impedisca l’ampliació d’aquesta pedrera justament en una muntanya pública de valors forestals i ambientals que justifiquen aquesta catalogació”.

El primer edil es remunta als anys 80, ja que “és una llarga història que arranca amb el govern de Joan Lerma, que sempre ha violentat la voluntat majoritària referent a la protecció d’aquesta muntanya. En la legislatura 2003-2007, l’expedient de declaració de paratge natural es va portar en diverses ocasions a la comissió i va ser el PSOE qui una vegada i una altra el va tirar cap endarrere”. Respecte a la postura que adopta aquest partit, Fernández ha assenyalat “no sé si és perquè no els importen els boscos, la nostra muntanya o el nostre paisatge, però el que és evident és que és una exhibició d’hipocresia majúscula, intentar fer veure que hi ha un Govern del Botànic que es preocupa per les persones, que dóna suport a mesures ambientals i que al mateix temps siga incapaç de prendre mesures tan bàsiques com la declaració de Paratge Natural. Aquesta decisió ens causa un profund malestar i estranyesa perquè és una mesura absolutament impròpia del Govern del Botànic. Torna a projectar la imatge d’un partit polític que funciona a colp d’interessos”.

La diputada autonòmica, Teresa García, ha fet un repàs de tot el procés que s’ha seguit per a aconseguir la declaració de Paratge Natural oferint dates, tràmits i, a més, valorant la muntanya de Romeu. “En Romeu s’ha constatat que hi ha una riquesa de flora, fauna, un bosc mediterrani madur des de la costa, una cosa molt estranya, tenint en compte que les muntanyes que estan dins de la franja litoral estan amenaçades per l’especulació i han perdut aqueixa maduresa”. Dins del bosc, ha afegit, “hi ha construccions de pedra seca que recentment han sigut declarades patrimoni mundial. En l’àmbit paisatgístic, els informes van assegurar que no es podia alterar la morfologia del paisatge que es veu des del Castell, monument nacional, i des del Garbí que és el cor de la serra Calderona, és una zona que ha d’estar preservada. A més aqueixes muntanyes són l’esponja que recarrega els aqüífers que apareixen en la marjal dels Moros i Almenara”.

García ha assegurat que “està fora de tots dubtes l’extraordinari valor ambiental que té aqueixa muntanya, per tant, no procedir a la seua protecció, algú haurà d’explicar-ho, perquè no té sentit que no estiga protegida des de fa anys. Aquesta muntanya és un tresor mediambiental, és el pulmó verd de la nostra ciutat i és el nostre dret mantenir els nostres recursos naturals vius i en condicions”.

Quico Fernández ha afirmat “estàvem convençuts que anava a produir-se la protecció, perquè la setmana passada ja va estar a punt de declarar-se a través d’un decret del Consell. Calia aportar documents i ja estaven tots pujats a la plataforma, ahir va anar prèviament al mateix conseller abans que al Consell, tots els informes eren favorables, coneixíem el de l’Advocacia de la Generalitat i el dictamen del Consell Jurídic i Consultiu, per tant, el decret no tenia cap problema de caràcter formal, jurídic ni tècnic. És una cosa molt elemental, fins i tot innocent i, ni tan sols en aquestes circumstàncies han sigut capaces, amb tots els informes jurídics a favor”.

Fernández, d’altra banda, ha incidit en la figura de l’alcalde, “tot sembla indicar que hi haurà un altre candidat del PSOE no per a ser alcalde de Sagunt, sinó per a ser alcalde del PSOE”. I és que, per a Fernández, “l’alcaldia és ser alcalde dels seus ciutadans per damunt de qualsevol altra consideració perquè són els ciutadans i les ciutadanes els qui ens atorguen la seua confiança, i per tant les qüestions de partit són secundàries, i així és com hem vist que aquesta ciutat avança, especialment quan es deixen de costat les qüestions partidistes”.

Per part seua, ha afegit “ja hem vist com han sigut incapaços d’evitar els projectes de Costas que arruïnen les platges de Almardà, han sigut incapaces de rectificar. Ni tan sols han resolt els problemes de les dessaladores que estan en mans del PSOE, i ara ja la punta és que ni tan sols permetran que es puga exhibir la defensa de la muntanya de Romeu. En altres ocasions hi ha hagut discrepàncies perquè no hi ha hagut una voluntat majoritària respecte de la concessió, però ara el que ha fet el PSOE és trair la voluntat del Ple de l’Ajuntament de Sagunt”.

Finalment, l’alcalde ha declarat que, des de fa dècades, “nosaltres estem plantejant la defensa per la via pacífica del diàleg social, polític, per la via fins i tot dels tribunals, que, per cert, ens han donat la raó una vegada i una altra. Perquè ací, record que ja tenim una sentència del Tribunal Suprem que ens dóna la raó respecte de la declaració d’interés comunitari que pretenia impulsar l’empresa per a ampliar. Malgrat guanyar en els tribunals, de tindre el suport plenari, d’estar defensant una causa justa que no va contra ningú, va a favor dels boscos, de les persones… malgrat tot això, no han tingut sensibilitat, al contrari, han tingut una falta de visió, de respecte a la nostra ciutat i, quan ja està tot preparat perquè hui estiguérem donant la notícia tan esperada, ens trobem que no estan a favor i que han retirat aquest punt de l’ordre del dia. Alguna cosa que hauria d’estar absolutament normalitzat i acceptat i que expressa la voluntat majoritària d’aquesta ciutat”.

Publicitat