16.2 C
Valencia

Alcoi vol declarar BIC el poblat fortificat andalusí del Castellar

Les excavacions acabaran en 2021 i ja es treballa en un pla d'acció per a consolidar i fer valdre tots els elements descoberts.

- Publicitat -AVL

Les excavacions que es realitzen, des de fa cinc anys, en el poblat fortificat andalusí del Castellar d’Alcoi, impulsades pel Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó, i autoritzades per la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, sota la direcció de l’arqueòleg Germán Pérez Botí, estan ja en la seua recta final.

En una reunió realitzada este estiu entre l’Ajuntament d’Alcoi i Juan Antonio López, Cap de Servei Territorial de la Conselleria de Cultura d’Alacant i el cos tècnic es va decidir que, a causa de la importància dels elements que ja han vist la llum, que per si sols escenifiquen l’assentament, les excavacions acabarien en 2021 per a posar l’accent en la consolidació i el valor cultural del jaciment.

- Advertisement -

D’una banda, ja es treballa per a la declaració de Bé D’interés Cultural (BIC), distinció important per garantir la seua conservació i l’opció de poder acollir-se a les ajudes per a estos béns que dona la Generalitat. De l’altra, la regidoria de Patrimoni Històric també treballa en la seua posada en valor cultural i turístic. Una millora que passa per l’adequació dels accessos i per permetre als seus visitants, a través de diferents panels i de la tecnologia, la comprensió d’este important poblat relacionat amb el passat àrab d’Alcoi.

Al llarg dels últims anys, s’han trobat diferents elements, consolidant la rellevància d’este jaciment, ja que d’una banda, han aportat valuosa informació sobre el passat àrab de la nostra ciutat, i d’altra, es tracta d’un descobriment important en l’àmbit provincial en estudiar l’inici de la presència andalusina en estes terres, un fet històric poc conegut i investigat.

La regidora de Patrimoni Històric, Lorena Zamorano, destaca la importància d’este nou recurs cultural: “Als últims anys, gràcies a les excavacions impulsades pel Museu Arqueològic Camilo Visedo, i la dedicació, constància i direcció de l’arqueòleg alcoià, Germán Pérez Botí, hem descobert al Castellar un poblat fortificat andalusí de gran importància. Les excavacions han sigut significatives i ara és moment de centrar-se en la seua conservació pel que estem ja treballant amb l’expedient per a demanar la seua declaració com a Bé d’Interés Cultural (BIC). Una conservació que també ha d’anar de la mà de l’adequació i la interpretació perquè els visitants no especialistes en arqueologia puguen conéixer esta part significativa de la història àrab d’Alcoi”.

Entre els treballs realitzats destaca l’exhumació total de la muralla d’uns noranta metres de longitud, construïda amb morter de calç i pedra. Adossat a ella es van constatar tres contraforts semicirculars de grans dimensions que tenien la funció de contenir la muralla, els diferents departaments que a ella s’adossen en l’espai interior i un aljub de grans dimensions. Quant a les estades documentades, s’han trobat murs de maçoneria dels quals es conserven fins a quasi dos metres d’alçat.

Pel que respecta a l’interior es va exhumar, entre altres elements, un aixovar domèstic propi de les comunitats andalusíes que van habitar el poblat fortificat a finals del segle X i, sobretot, durant la primera meitat del segle XI.

Cal destacar que la ciutat d’Alcoi compta ara amb un total de 23 BICs, tres d’ells de caràcter immaterial, dos vinculats al Nadal Alcoià: el Betlem de Tirisiti i la Cavalcada de Reis i l’altre, a les Festes de Moros i Cristians. Els 20 restants són immobles, incloent-hi entre ells, la campana de l’Ermita de Barxell, el recinte emmurallat de la ciutat, els diversos abrics de la Sarga i el seu entorn, el Molinar, la Serreta, la torre de Barxell, el Puig o Els Llençols, entre altres. Cal destacar que la ciutat compta, a més a més, amb una declaració de Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO a les pintures d’art rupestre de la Sarga.

: Valencià

- Advertisement -
- Publicitat -9octubreGVA DiVal

Segueix-nos

12,997FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -Tomatadepenjar GVAIndustria
- Publicitat -Castelló_Alternatives
- Publicitat -Borriana_SantBlai
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Simó i Marco, enfrontats per l’IBI de PortCastelló

L'actual president de l'autoritat portuària i portaveu de l'equip de govern a l'ajuntament de Castelló fins fa dos mesos, considera que este l'augment que ha anunciat el consistori "tindrà repercussions negatives".

La Generalitat continuarà endavant amb el toc de queda malgrat la negativa del Consell Interterritorial

Puig assegura que “és necessari fer un pas més” tra augmentar els ingressos un 97% i els contagis un 45% en les últimes setmanes.

El Govern i les comunitats ajornen l’aprovació del toc de queda

Totes les comunitats, excepte Madrid i Euskadi, donen suport a les noves restriccions contra la pandèmia.

Castelló preveu aprovar subvencions per més de 211.000 euros als col·lectius de festes

Dilluns que ve se celebrarà un Consell Rector per a donar llum verda a les ajudes a gaiates, colles, Festes de Carrer i ens vinculats

Borriana obri el primer circuit de cal·listènia al parc de Novenes de Calatrava

• Amb un pressupost de més de 26.000 euros, els mòduls de cal·listènia se situen en una superfície habilitada d'aproximadament 25m x 15m i estaran acabats la setmana que ve
- Advertisement -

: Valencià