L’Ajuntament d’Alcoi adequa el Racó Bonaventura

Ha rebut una subvenció de la Diputació d'Alacant de 10.685 euros.

L’ajuntament d’Alcoi ha dut a terme diverses actuacions enfocades a restaurar els danys que les tempestes de final de 2019 i principis de 2020 van causar en el Racó Bonaventura esllavissaments i arrossegaments de terres i canvi en algun punt del curs fluvial i a la realització d’actuacions en la línia dels objectius i directrius establertes al Pla Especial de Protecció aprovat per Resolució de Conselleria d’ITMA (Infraestructures, Territori i Medi Ambient) de 8 de gener de 2014. Estes intervencions s’han realitzat amb una subvenció de la Diputació d’Alacant per a manteniment i conservació dels paratges Naturals municipals, concretament de 10.685 euros.

Els treballs han consistit en la retirada de terres d’esllavissament en la zona d’ús públic i aporte de terres a zones d’arrossegament, així com restauració de la zona i repoblació. També s’ha canviat la maroma que delimita la zona d’ús públic de la zona de sòl i protegida de la coberta vegetal, a més s’han reposat dos taules de fusta a la zona d’ús públic i s’han fet actuacions sobre el mobiliari: renovació i reparació de baranes, ponts, aparcabicicletes, mobiliari, taules i altres deteriorats pels efectes de les tempestes.

Al mateix temps també s’ha realitzat un desbrossament de zones de pas envaïdes per la vegetació i condicionament de sendes i camins, i neteja de les mateixes tant de la zona que va del Racó al Quinzet, com del Quinzet al Parc de Skate de Santa Ana. En concret s’ha netejat la senda, adequat els camins, llevat branques caigudes i vegetació, habilitat els ponts i reparat les baranes.

A més cal destacar que s’ha col·locat una corda nova que delimita els camins i les zones transitables i així es respecten les actuacions sobre les comunitats vegetals que conformen l’ecosistema i el paisatge, que és la base sobre la qual se sustenten les comunitats animals.
Per últim s’ha reforçat la senyalització i neteja dels senders per permetre el pas i prevenció d’incendis i tancament amb pilonets per impedir l’accés amb vehicles, així com s’ha arreglat un mur de pedra de la pista d’accés al mateix Racó.

«Totes estes actuacions estan en consonància amb els objectius que es persegueixen en un Paratge Natural Municipal com este i que són fonamentalment: protegir i conservar ecosistemes, espècies i processos ecològics, restaurar el medi natural dels cursos fluvials, quant a hàbitat i a connexió biològica. Recordem que és una zona estratègica de connexió entre Parc de la Font Roja i la Serra de Mariola. Així com restaurar la coberta vegetal per evitar processos erosius, promoure i ordenar les activitats educatives ambientals i culturals o lúdiques i conservar i millorar els elements d’ús públic del Racó Bonaventura per a promoure el coneixement del paratge i integrar l’ús social turístic i recreatiu en la conservació del paratge», ha explicat el regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre.

CatalanSpanish