sábado, 20 abril 2024

Noticias de Castellón y provincia

L’Alcora acull la representació de “Escriu-me a la terra” pel Dia de la Dona

Es tracta d'una obra de Pascual R. Huedo Dordá, interpretada per l'actriu alcorina Arianne Olucha, dirigida per Dídac Moreno i produïda per Zorongo Teatre.

L’Auditori de la Caixa Rural de l’Alcora acollirà este diumenge, dia 8 de març, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona, la representació teatral de “Escriu-me a la terra”.

Una obra de Pascual R. Huedo Dordá, interpretada per Arianne Olucha, dirigida per Dídac Moreno i produïda per Zorongo Teatre, que ofereix a l’espectador el testimoniatge de Josefina Manresa, vídua de Miguel Hernández, una dona lluitadora que, en una època molt complicada, va continuar avant, fent front a adversitats i que, a més, va guardar el llegat del poeta perquè hui puguem gaudir-lo.

L’obra

A la meitat d’una postguerra cruel, el testimoniatge esquinçador d’una jove vídua, amanyagant al seu xicotet amb versos del pare ja mort, ens arriba com una llima amarga que traspassa la quarta paret i esclata, com un llamp, i ensutja, quan ho fa, com la pena.

I aqueixa pena, embolicada en poemes captivadors d’aqueix poeta mort, Miguel Hernández, entra en vena directament i arriba al cor de l’espectador. Mercé, sens dubte, a la seua força inqüestionable, però també gràcies a la versatilitat interpretativa d’Arianne Olucha i a la rapsòdia captivadora de Dídac Moreno. Tot això amb el brutal teló de fons – teatral? – d’un país dessagnat per la guerra i una societat clivellada (i atrapada) entre la més pacata gatamoixeria i la llibertat més reprimida.

No obstant això, igual que la vida, el teatre irremeiablement s’obri pas entre tanta desolació, mentrestant dilema. Així, abrigallada per la força poètica dels versos del mateix Miguel -lluny encara d’imaginar la dimensió que aqueixos versos i el seu autor aniran adquirint amb el pas del temps- Josefina Manresa, a través d’este monòleg, intentarà sargir els retalls de la seua vida, sobrefilant una vegada i una altra els records en una difícil costura que arribe a conciliar -sense renunciar a l’humor més corrosiu- l’amor més apassionat, els retrets més vehements i, per descomptat, el sexe més desaforat.

Com diria el mateix Miguel: “…Floriran els besos… sobre els coixins”.

L’actriu

Formada en comunicació audiovisual, en la Universitat Jaume I de Castelló, l’alcorina Arianne Olucha es va incorporar primerencament al món de l’escena a través d’importants companyies de teatre locals, fent gala d’un talent interpretatiu innat que li ha valgut papers protagonistes en produccions tan ambicioses com “Els Miserables”, de Víctor Hugo (2014) (Éponine), “Romeo i Julieta” (2017) de W. Shakespeare (Julieta), Violant d’Hongria en “Enroc de reines” (2017), o la mateixa Josefina Manresa en “Escriu-me a la terra”, totes dos de Pascual R. Huedo.

Així mateix, ha participat en nombrosos projectes de microteatre i curtmetratges. Gràcies a la seua versatilitat sobre els escenaris, cal destacar les seues facetes com a presentadora, rapsode i poeta, per la qual cosa resulta habitual la seua presència com a conductora en tota mena d’esdeveniments culturals, històrics i festius.

L’autor

El castellonenc Pascual R. Huedo Dordá, membre de l’Associació Valenciana d’Escriptors i Escriptores de Teatre, compta amb una excelsa trajectòria. La seua obra abasta diversos gèneres literaris: narrativa, poesia, teatre…

Ha obtingut, entre altres guardons, el 1r Premi de Narrativa A. Tendir, per “Melodia” (Jaén, 2011); 1r Premi Poesia Calafell, per “Deixeu-em morir” (Calafell, Tarrgona, 2010); 1r Premi Blas Infante per “Sentiment” (Cornellà, Barcelona, 2012), 1r Premi Miquel Peris, per “Melangia de mar esquiu” (Castelló 2011); 1r Premi Castell de Suera, per “Naufragi” -un al·legat contra la violència de gènere- (Suera, Castelló, 2014). També ha sigut finalista del Premi Fernando Lara de Novel·la, un dels més prestigis guardons del nostre país, per “Per les seues tombes els coneixereu” (Editorial Planeta, Sevilla, 2016).

El director

Actor i director, Doctor i Premi Nacional de Psicologia, Dídac Moreno ha protagonitzat innombrables papers protagonistes al llarg de la seua dilatada trajectòria.

Des d’octubre de 2010 dirigeix l’Espai d’Interpretació l’Ateneu Cívic i Cultural de Bétera, on ha coordinat la producció, guió, i direcció de diverses obres teatrals i musicals, com “Deeses”, “Tres”, “Dolenta sang”, “Mamà!”, “Miguel de Molina”, “Melangia de mar esquiu” i “Enroc de reines”.

Entre els seus nombrosos guardons, destaquen: “Premi al millor actor principal”, del certamen ARTIC de Torrent, en 2001, 2011 i 2013; així com el “Premi a la millor interpretació masculina, Ciutat de Còria” (2013) i també el “Premi a la millor direcció en el XXI Certamen de Teatre, Ciutat de Coria”.

Últimas noticias

Contenido relacionado