sábado, 20 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

L’Alcora presenta les últimes actuacions sobre el projecte de posada en valor de la Real Fàbrica

L'Ajuntament de l'Alcora exposa en Cevisama les intervencions realitzades en la Real Fàbrica

La Real Fàbrica ha sigut protagonista en Cevisama per tercer any consecutiu. Eladi Grangel, director del Museu de Ceràmica de l’Alcora, acompanyat del vicealcalde, Víctor García, i de l’alcalde, Samuel Falomir, ha sigut l’encarregat de presentar les primeres actuacions que han començat a veure la llum al llarg dels últims mesos.

En 2017 l’Ajuntament de l’Alcora va acudir a esta fira valenciana per a informar de l’inici dels tràmits per a adquirir els terrenys en els quals se situa la Real Fàbrca, un total de 9.000 m², i en 2018 per a donar a conéixer els projectes que començaven a dissenyar-se per a la seua posada en valor, amb l’objectiu d’arribar al tercer centenari de la seua fundació (2027) amb este espai recuperat i de nou al servei de la societat.

Grangel ha explicat que s’ha dut a terme una intervenció preventiva en la zona dels forns moruns, una de les més importants a nivell patrimonial. Amb una inversió de la Conselleria de Cultura s’ha apuntalat la nau annexa als forns i les cambres d’aquests per a garantir la seua estabilitat estructural. A més, s’ha netejat la nau contigua de Taulells BIC i s’han eliminat forjats defectuosos que suposaven un perill per al desenvolupament de futurs treballs.

D’altra banda, s’ha realitzat la planimetria completa de la Real Fàbrica, fonamental per a poder escometre qualsevol projecte arquitectònic o arqueològic futur. El treball ha sigut realitzat per l’arquitecte tècnic Joaquín Cabrera Bachero i finançat per Torrecid.  Paral·lelament, el 16 de juliol de 2018 la Conselleria de Cultura va signar la resolució d’incoació de l’expedient de declaració de la Real Fàbrica com Bé d’Interés Cultural, amb la categoria de Lloc Històric.

Eladi Grangel, director del Museu de Ceràmica de l’Alcora

Una altra de les actuacions ha sigut la posada en marxa d’una campanya de socialització, iniciada en el mateix moment de l’adquisició de l’immoble, “entenem que la recuperació de la Real Fàbrica és un projecte que competeix a tota la societat alcorina. La Real Fàbrica és de tots, i el projecte només tindrà èxit si la societat ho entén així. I per a això és fonamental la informació”, ha indicat Grangel.

Un altre punt a destacar són els projectes educatius entorn de la Real Fàbrica i el Patrimoni Ceràmic local. Un total de 2 projectes d’innovació educativa, amb participació de 9 centres, estan basats en el projecte de recuperació de la Real Fàbrica. Aquests 2 projectes, coordinats pel Museu de Ceràmica, estan subvencionats per la Conselleria d’Educació, dins de la línia d’ajudes a projectes d’innovació educativa.

Víctor García ha volgut ressaltar l’any dens de tasca que s’ha realitzat i ha comentat que “l’objectiu de totes estes accions és recuperar el passat per al present del poble i per a poder projectar el futur”. A més, ha assenyalat que la Real Fàbrica va ser el bressol de la ceràmica per a la província de Castelló fa 300 anys.

Víctor García, vicealcalde de l’Alcora

Gràcies a la Real Fàbrica s’han aconseguit destacades ajudes que, de no ser per aquest projecte, no hagueren vingut a l’Alcora”, ha destacat Falomir, qui també ha comentat que estes col·laboracions suposen “tot un reconeixement a la manufactura comtal més enllà del pla local, i reforcen el seu paper com a nucli originari de la indústria ceràmica de Castelló”.

Samuel Falomir, alcalde de l’Alcora

Últimas noticias

Contenido relacionado