La Unesco declara Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat la ‘Rompida de l’Hora’ de l’Alcora

La ‘Rompida de l’Hora’ de l’Alcora ha sigut declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat en el 33 Comité Intergovernamental de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco, que se celebra a Port Louis (República de Maurici).

La declaració ha sigut aprovada dins d’una candidatura conjunta presentada per Espanya que reconeix el llenguatge comú i els rituals col·lectius de tocs de tambor i bombo en la geografia espanyola.

Les autonomies i localitats que participen en aquesta candidatura són Baena (Andalusia); Albalate del ArzobispoAlcañiz, Alcorisa, Andorra, Calanda, Híjar, La Puebla de HíjarSamper de Calanda i Urrea de Gaén (Aragó); Agramón, Hellín i Tobarra (Castella-la Manxa); Alzira i l’Alcora (Comunitat Valenciana), i Motaralla i Mula (Múrcia).

Les tamborades són rituals col·lectius basats en el toc simultani, intens i continuat de milers de tambors i bombos, que comparteixen i competeixen en virtuosisme en espais públics urbans en el marc temporal/ritual de la Setmana Santa, documentades des del segle XIX. Els tambors creen un paisatge sonor tant individual com col·lectiu, identitari i singular. Aquests instruments de percussió representen tipologies autòctones i són expressió d’artesanies locals lligades a la seua creació, manufactura i manteniment.

‘Rompida de l’Hora’ de l’Alcora

La ‘Rompida de l’Hora’ és l’acte més significatiu de la Setmana Santa de l’Alcora, una tradició que naix en 1939, quan es va formar un grup de tambors i cornetes que va reaparéixer en 1976 amb la Germandat del Santíssim Crist del Calvari, fundadora i encarregada, any rere any, de realitzar l’esdeveniment.

La ‘Rompida de l’Hora’ s’ha convertit en un rés comú en què centenars de tambors sonen el Divendres Sant com a lament per la mort de Crist.

S’ha creat una associació que agrupa tots els tamboriners alcorins i es denomina Associació Cultural l’Alcora Tambor que, des del 2004, és l’encarregada de representar la vila en tots aquells actes tamboriners que es realitzen fora d’aquesta.

ValenciàEspañol