L’Alcúdia de Crespins, Premi de Festes Inclusives i No Sexistes

Un total de cinc entitats locals han concorregut en la primera edició d'estos guardons en la categoria entre 5.001 i 10.000 habitants.

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha entregat el Premi de Festes Inclusives i No Sexistes, en la categoria d’entitats locals entre 5.001 i 10.000 habitants, a l’Ajuntament d’Alcúdia de Crespins.

La directora general de l’Institut Valencià de les Dones, María Such, ha felicitat el consistori pel treball realitzat per a “promoure actituds no sexistes i crear espais lúdics que garantisquen el respecte a les dones, implantant campanyes de sensibilització en matèria d’igualtat en totes les seues festes”.

Entre les accions realitzades destaca la celebració de la Festa de la Igualtat, o la creació d’un Premi de samarretes i disfresses amb el missatge més inclusiu i no sexista, amb la clàusula que les disfresses sexistes i/o queden fora de concurs.

A més, l’Ajuntament de l’Alcúdia de Crespins ha desenvolupat accions molt específiques lligades a la ruptura de rols i el foment de la igualtat d’oportunitats impulsant, per exemple, la participació de les dones en el trasllat del Crist en la processó, una imatge que abans només portaven els homes.

Una altra acció molt interessant és que ara els xics i xiques de 18 anys reben, sense distinció de sexe, una carta en la qual se’ls convida a participar com a “festers” i “festeres” i a triar el tipus de parella amb el qual acudir a les festes, quan anteriorment només s’enviava a les xiques perquè foren acompanyades per una parella masculina.

Destaquen també la campanya de sensibilització en matèria de prevenció de la violència “De festa sense agressions sexistes” i l’elaboració i repartiment de merchandising sobre el tema.

Primera edició

María Such ha manifestat la seua satisfacció per “el bon acolliment que han tingut els guardons en esta primera convocatòria, la qual cosa és un indicatiu del treball conjunt que s’està fent amb les entitats locals per a aconseguir una societat cada vegada més igualitària en tots els àmbits, també el lúdic”.

Un total de 27 entitats locals de la Comunitat Valenciana ha optat en la primera edició en alguna de les 4 categories d’estos premis. D’elles, 17 corresponen a la província de València, 6 a la de Castelló i 4 són entitats locals de la província d’Alacant.

En concret, en la categoria de projectes presentats per entitats locals entre 5.001 i 10.000 habitants han concorregut un total de cinc localitats.

Totes elles han acreditat comptar amb un pla d’igualtat en els seus municipis i han posat en marxa projectes per a promoure la igualtat de gènere en les seues festes, ja siguen locals o d’una altra índole, amb especial recalcament en l’erradicació de continguts discriminatoris, per a contribuir a la ruptura dels estereotips de gènere.

La directora general ha explicat que, amb estos premis, la Conselleria vol “reconéixer de manera pública i visible als municipis que desenvolupen projectes que promoguen la igualtat de gènere en les seues festes, propicien la participació de les dones en condicions d’igualtat i estimulen l’eliminació de qualsevol forma de discriminació i de violència contra les dones”.

“Es tracta de premiar les festes que contribuïsquen a promoure la realització de festes igualitàries i bandejar idees discriminatòries i la desigualtat entre homes i dones entre la població”, ha afegit.

També pretén crear espais lúdics dins de l’àmbit festiu que garantisquen el respecte, el principi de no discriminació de les dones, promovent una cultura inclusiva, amb la finalitat de salvaguardar a les dones de qualsevol agressió sexista o forma de violència basada en el gènere, reforçant el missatge de rebuig social i institucional a la violència en l’entorn festiu i d’oci.

CatalàEspañol