Alerta demà dimecres per forts vents i temporal marítim en la Península

  • En les costes, allunye’s del litoral, sobretot, quan coincidisquen les marees altes. No pose en risc la seua vida per captar imatges espectaculars del fort onatge.
  • Més informació actualitzada en Protecció Civil i AEMET.

La Direcció general de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior, d’acord amb les prediccions de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) alerta per forts vents i temporal marítim en la Península durant el matí de dimecres 14.

S’espera que els forts vents afecten de manera generalitzada a gairebé totes les Comunitats Autònomes, exceptuant la zona de la vall de l’Ebre i l’extrem oriental peninsular. A Galícia i en zones altes del vessant atlàntic peninsular és probable que se superen els 100 km/h., podent aconseguir-se els 120 km/h. en punts de Galícia i en la Serralada Cantàbrica.

PublicitatTroballengua  

Recomanacions

Davant forts vents
Convé assegurar portes, finestres i tots aquells objectes que puguen caure a la via pública i allunyar-se de cornises, arbres, murs o edificacions en construcció o grues que puguen desprendre’s. També, convé abstenir-se de pujar a les bastides sense les adequades mesures de protecció.
Si va conduint, extreme les precaucions, especialment en la eixida de túnels, avançaments i encreuament amb vehicles pesats en carreteres de doble sentit. Pare esment davant la possible presència d’obstacles en la carretera.

Davant vents costaners
Si es troba en zones marítimes, procure allunyar-se de la platja i d’altres llocs baixos que puguen ser afectats per les elevades marees i onatges que solen generar-se davant la intensitat de vents forts.
Es recomana evitar estacionar els vehicles en zones que puguen veure’s afectades per l’onatge.
En aquestes situacions, el mar adquireix condicions extraordinàries i pot arrossegar-li si es troba en les proximitats del mar.
No pose en risc la seua vida davant les imatges espectaculars del fort onatge.

Davant pluges intenses
Si va conduint, disminuïsca la velocitat, extreme les precaucions i no es detinga en zones on puga discórrer gran quantitat d’aigua.
Si ha de viatjar, procure circular preferentment per carreteres principals i autopistes.
En cas de tempestes sobtades i pluges intenses, s’ha de tenir en compte el lloc on s’aparquen els vehicles. El ràpid ascens del nivell de les aigües pot danyar els vehicles aparcats sobre zones inundables i, a més, arrossegar-los, provocant danys a béns d’altre i fins i tot obstaculitzar el flux natural del corrent.
Si comença a ploure de manera torrencial, pense que existeix risc d’inundació. No travesse amb el seu vehicle ni a peu, els trams inundats, perquè desconeix el que pugues haver-hi baix l’aigua i localitze els punts més alts de la zona. No intente salvar el seu automòbil enmig d’una inundació.
Si es troba en el camp, cal allunyar-se dels rius, torrents i zones baixes de vessants i pujols, evitant travessar guals inundats. Igualment, ha de dirigir-se als punts més alts de la zona.

PublicitatDesdejuna amb Actualitat Valenciana