viernes, 19 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Alfons el Magnànim, el rei renaixentista valencià que va inspirar Maquiavelo

El Magnànim presenta ‘Poder y representación en la figura de Alfonso el Magnánimo (1416-1458)’ de Gema Capilla.

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació presentarà demà dijous 7 de novembre, a les 19 hores, el llibre Poder y representación en la figura de Alfonso el Magnánimo (1416-1458), de Gema B. Capilla.

L’acte tindrà lloc a l’Aula Capitular del Centre del Carme CC (carrer Museu, 2), amb la participació, junt amb l’autora, de Rafael Narbona (catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de València), i d’Enric Estrela (subdirector del Magnànim). L’entrada serà lliure i gratuïta fins a completar l’aforament de la sala. El llibre ha estat publicat dins de la col·lecció Arxius i Documents del Magnànim, que estrena una nova imatge obra del dissenyador Manuel Serra i ja es pot adquirir a les llibreries habituals i també a la tenda online www.alfonselmagnanim.net

Un rei preocupat per la seua imatge

Els drets successoris del Magnànim sobre el tron de Nàpols i la seua relació amb les elits politicoculturals italianes de l’època generaren en el monarca una necessària posada en escena de la seua figura política davant el panorama internacional i el portaren a projectar una imatge de si mateix dirigida cap a la legitimació, l’auto glorificació i la construcció de memòria. Al seu llibre, Gema Capilla reconstrueix el discurs de la imatge edificat pel Magnànim, a través de l’anàlisi de testimonis materials conservats en els quals apareix representat el sobirà o els seus símbols. Des dels manuscrits de la Biblioteca dels Reis Aragonesos de Nàpols, els segells i les monedes, medalles, marbres, arquitectura, pintura i ceràmica fins a les obres literàries que li van dedicar els seus humanistes, podrà seguir-se la transició dels paradigmes de representació medievals als moderns, recuperats de l’Antiguitat clàssica per l’Humanisme de la península itàlica.

En definitiva, l’autora posa de manifest com, seguint l’exemple de Juli Cèsar i amb quasi un segle d’anticipació a El Príncipe de Maquiavelo i a la posada en escena de l’emperador Carles V, la mestria política del Magnànim i els seus humanistes, Beccadelli essencialment, donaren a Europa el primer gran exemplum principum, un nou governant: cesari, virtuós i humanista.

Gema Belia Capilla Aledón. Nascuda a València el 1980, és doctora internacional en Història per la Universitat de València i professora ajudant doctora acreditada per l’AVAP i l’ANECA en l’Àrea de Ciències i Tècniques Historiogràfiques. Ha cursat els seus estudis de llicenciatura i doctorat a la Universitat de València, a l’Alma Mater Studiorum-Università di Bologna i a la Università degli Studi di Roma La Sapienza.

Últimas noticias

Contenido relacionado