```
jueves, 25 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Què passa si mengem aliments contaminats de coronavirus?

Davant els brots de coronavirus registrats en una empresa de productes carnis en Alemania, el dubte de si és perillós menjar determinats aliments. Parlem amb Santiago Vega, catedràtic en Sanitat Animal i compartim la informació de les agències principals en seguretat alimentària.

En els últims dies ha sorgit un brot massiu de coronavirus en l’empresa càrnia Tönnies en l’oest d’Alemanya, que ja compta amb més de 1.000 treballadors contagiats. A més, a Espanya s’ha registrat un brot en una central hortofructícola d’Aragó amb 25 nous casos.

Estem en risc de contagi si consumim productes carnis o vegetals manipulats per treballadors d’aqueixes indústries?

Es duen a terme en els escorxadors les mesures preventives de seguretat dictades per l’OMS i els Governs centrals de cada país? Qui vigila el compliment de les mateixes per a garantir la seguretat alimentària?

Com el tema del contagi entre animals i humans ja ha quedat clar amb nombrosos informes d’experts en la matèria, que conclouen que els animals de producció i les mascotes no transmeten el coronavirus, ens centrarem en el consum d’aliments, malgrat el brot actual que està en boca de tots és en un escorxador.

Santiago Vega, catedràtic de Sanitat Animal de la Universitat CEU de València és clar sobre aquest tema: “Els animals no transmeten el coronavirus. No hi ha cap cas d’animal de producció que haja contagiat a un humà. La font del virus som els humans i, en el cas, de l’escorxador d’Alemanya, els treballadors s’han contagiat entre ells per falta de mesures preventives d’higiene i seguretat”.

Cert és que Vega explica que el virus pot passar d’un humà a un aliment, per exemple si no extremes les mesures d’higiene en manipular-lo. És a dir, si un treballador contagiat de coronavirus (encara sent asimptomàtic) manipula un producte carni sense extremar la higiene pot passar el virus al tros de carn, però igual que el podem passar a qualsevol superfície material que una altra persona pot tocar. La diferència que el tros de carn després l’ingerim.

No obstant això, hem de recordar que el virus en superfícies sol permamenece màxim 24 hores i en el cas de la carn o el peix si el cuines bé, deixaria d’estar actiu.

El problema ve en menjar peix cru per exemple, però no sols amb el coronavirus sinó amb qualsevol altre patogen com el anisakis.

O fins i tot menjant una poma si no la laves bé i algú infectat en COVID-19 l’ha tocada unes hores abans.

Les màximes autoritats en seguretat alimentària a Europa i Espanya són EFSA i ACOESAN respectivament i la seua postura és clara sobre aquest tema. Consideren que els brots en la indústria càrnia ,per exemple, són conseqüència de falta de seguretat laboral i no derivats d’un problema de seguretat alimentària. És més, ACOESAN afirma que “no hi ha proves que els aliments siguen via de transmissió del coronavirus”.

Quin problema hi ha en els escorxadors d’Alemanya? Perquè, tal com afirma el catedràtic en Sanitat Animal, el mateix que pot haver-hi en una fàbrica tèxtil o en qualsevol altra: les condicions precàries laborals.

A Alemanya, molts treballadors d’escorxadors tenen contractes precaris i les condicions són nefastes. Un treballador asimptomàtic degué contagiar a la resta de treballadors al no complir amb les mesures preventives d’higiene, seguretat i distància social.

Santiago vega, catedrÀtic sanitat animal

Vega assegura que en la indústria alimentària s’han reforçat les mesures higienico-sanitàries pertinents, que ja es duen a terme, almenys a Europa, per a la prevenció contra qualsevol patogen o bacteri en els productes alimentaris. Ara, a més, s’acurten torns de treball perquè no hi haja aglomeració d’operaris, s’han posats mampares de separació entre aquests, han d’usar màscara, guants i gel hidroalcóhólico. El problema ve quan no es vigila el compliment d’aquestes mesures en alguns centres de producció.

Així que Vega insisteix que és compretencia de riscos laborals i no de Sanitat. I si això apareguera en una fàbrica d’automòbils? Deixarem de comprar cotxes?

“En aquests pròxims anys viurem amb focus de coronavirus en molts llocs, unes vegades serà en escorxadors, unes altres en supermercats i altres en una fàbrica de sabates. On hi haja persones, sempre pot haver-hi brots, no sols de coronavirus sinó de grip o hepatitis, per exemple. Així que si extremem les mesures d’higiene en tots els costats, tindrem menys probabilitat de contraure el virus i de expanderlo. A les platges o a les terrasses també ho podem agafar”, apunta Vega.

Últimas noticias

Contenido relacionado