‘Els al·lèrgics no estem disposats a continuar jugant a la ruleta russa’ de Xabier Munioitz

Munioitz: "És evident la necessitat d'un canvi de xip i sobretot de conscienciació"

Publicitat

Paradoxalment, el gran problema de les persones amb multial·lèrgia és l’extraordinari desconeixement de la malaltia per part, no solament de la població general, sinó el que és més greu, en l’entorn educatiu i sanitari. Quan una persona acudeix amb una al·lèrgia a un o diversos aliments, simplement és una molèstia, la qual cosa dóna lloc a múltiples situacions de perill.

La realitat és que les persones majors, joves, xiquets, etc. que pateixen asma i/o multial·lèrgia tenen dificultats afegides a les de qualsevol persona:

PublicitatRovira  

El seu rendiment acadèmic i laboral, limitacions en les seues activitats esportives o del dia a dia o en els més joves, ser motiu de burla que poden repercutir en el seu rendiment acadèmic i desenvolupament personal, entre altres.

Les incansables notícies en premsa sobre morts per reaccions al·lèrgiques fan que es replantegen iniciatives més estrictes per a protegir a les persones Al·lèrgiques i als alumnes amb al·lèrgies.

Hem d’ensenyar a entendre la Multi-Al·lèrgia i a respectar a la persona que la patisca, és ensenyar en la igualtat, en el respecte i la tolerància, hem d’entendre que separar a un xiquet pels seus problemes, que el no ha triat, això és marginació.

El constant augment de persones al·lèrgiques ens va forçar a crear l’associació ATX, amb el ferm propòsit de millorar la qualitat de vida i garantir la salut i la seguretat dels pacients multial·lèrgics, amb dermatitis atòpica o amb asma.

El nom ATX fa referència a la meua filla mitjana Aietxu, una xiqueta d’11 anys Multi-Al·lèrgica que al segon dia de vida ja va tindre un xoc anafilàctic i, a partir d’ací, van vindre molts més problemes, ja que a les al·lèrgies de pell se li van afegir les alimentàries i dificultats respiratòries; van ser molts anys i molt durs fins que comencem a tindre el tema controlat per aquest motiu ens decidírem a crear l’associació per a dur a terme campanyes de sensibilització i que tothom sabera de què va això.

El major problema, són les reaccions anafilàctiques, l’asma severa que pateixen algunes d’aquestes persones i comporten un risc mortal, i més si no estan diagnosticades, la seua vulnerabilitat és preocupant.
Sobre aquest tema hem desenvolupat Múltiples iniciatives i som pioners a realitzar Protocols per a centres educatius, FORMACIONS INTERACTIVES, hem constituït el primer banc d’aliments per a al·lèrgics, que intentem ajudar els afectats i el GRAN ATX, una espècie MÀSTER XEF on tothom pot participar manipulant sense perill.

Hem impulsat i avalat des de l’Associació el segell ATX Allergy Protection de GARANTIA i QUALITAT, certificat per LAZTAN especialistes en Seguretat Alimentària, Al·lèrgia i Celiaquia. Mitjançant aquest certificat es pretén avalar, amb formació i rigoroses auditories, a empreses l’oferta de les quals s’adeqüe a les necessitats de les persones Multi-Al·lèrgiques perquè aquestes puguen gaudir dels menús amb total seguretat.

No obstant això, necessitem el suport de les institucions i ensenyar als altres xiquets és educar en respecte i igualtat.

Perquè hui els està tocant als nostres fills, però demà li pot tocar a uns altres i igual que no m’agrada que la meua filla se senta diferent tampoc m’agrada que ella faça sentir diferent d’altres xiquets i xiquetes.

Xabier Munioitz es fundador y CEO de la consultora Laztan, especialistas en alergias, seguridad alimentaria y celiaquía; co-fundador y presidente de la asociación ATX Elkartea, y promotor del sello Allergy Protection. Consultor y formador especialista en multi-alergia y miembro & gente socio-sanitario del Gobierno Vasco.  

PublicitatJuega Limpio Orihuela